Computerprogramma onderscheidt echte kunst van nep

Nederlandse onderzoeker ontwikkelt uniek computerprogramma

Nieuws door

archief oud artikel 22 december 2009 Tilburg, Noord-Brabant Is het mogelijk om een echte Van Gogh van een neppe te onderscheiden? Jazeker! Met het programma van Igor Berezhnoy van de universiteit van Tilburg krijgen kunsthistorici het makkelijker.

Berezhnoy heeft een computerprogramma gemaakt dat moeiteloos een echte Van Gogh uit een rij neppe Van Goghs haalt. De algoritmes onderzoeken de kleurenpatronen en de richting van de penseelvoering. Zo maakt van Gogh in zijn schilderijen op een unieke manier gebruik van complementaire kleuren.

Dankzij het programma van Berezhnoy burgert kunstmatige intelligentie langzaam in op het gebied van culturele nalatenschap. Berezhnoy concludeert dat zijn computeralgoritmes nooit kunsthistorici vervangen. Het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum hielpen mee aan het onderzoek.

Meer populair-wetenschappelijk nieuws? Ga naar Scientias.nl voor uw dagelijkse portie nieuws. Alles over astronomie, gezondheid, biologie, technologie, psychologie, geologie, geschiedenis en meer! Nieuws, achtergrondartikelen en opiniërende stukken over wetenschap op één plek.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 december 2009 - 288

Dit past bij 'Computerprogramma onderscheidt echte kunst van nep'