Museum ontdekt eeuwenoude altaarsteen

Ons' Lieve Heer op Solder |  
Nieuws door

Restauratie brengt nieuwe feiten aan het licht

23 december 2009 Amsterdam, Noord-Holland Het lijkt zo uit een verhaal van Dan Brown te komen: de ontdekking van een eeuwenoude altaarsteen in het Amsterdamse museum Ons' Lieve Heer op Solder. De steen komt uit 1609 en is tijdens de voorbereidingen van de restauratie van het museum tevoorschijn gekomen. Vanaf eerste kerstdag is de altaarsteen te zien voor publiek.

De steen bevond zich in de Mariakapel, die vroeger dienst deed als katholieke schuilkerk. Een bijgesloten document verklaart dat in de altaarsteen relieken van de heilige Cyprianus opgeborgen werden. Cyprianus was bisschop van Carthago in Noord-Afrika en stierf als martelaar in 258. De altaarsteen werd volgens de bijgesloten authenticiteitsverklaring in juli 1609 gewijd in opdracht van de Antwerpse bisschop Joannes Mireus.

Geopend tijdens restauratie

Hoe de altaarsteen in de kerkruimte van het museum terecht is gekomen, is nog een raadsel. Onderzoek moet uitwijzen hoe dit kan. 'Met de vondst van de altaarsteen blijkt wel dat de restauratie van de katholieke schuilkerk uit 1662 in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, nieuwe feiten over de geschiedenis van het monument aan het licht brengt', laat het museum weten op haar website. Tijdens de restauratie blijft het museum geopend om juist deze informatie met het publiek te kunnen delen in de lopende tentoonstelling OPEN!Restauratie.

Het museum

Het Museum Amstelkring Ons’ Lieve Heer op Solder is een van de oudste musea van Amsterdam, en is gesticht in 1661. In dit museum is de Hollandse Gouden Eeuw te bewonderen. Het museum bestaat uit gangen, woonkamers, keukens en trappenhuizen. Op zolder bevindt zich een unieke schuilkerk, met altaar, galerijen en ongeveer 150 zitplaatsen.

Bent u nieuwsgierig geworden? Van 25 december tot 1 februari is de steen te bewonderen in het museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-12-23 12:04:49 - 329