1

Draaikonterij bij KNMI

Weermannen: "IJzel in het land"

Winterwonderland op Duinrell Commentaar door

archief oud artikel 24 december 2009 De Bilt, Utrecht De Nederlandse weerinstituten lijken hun stigma waar te maken: het zijn draaikonten. Vorige week werd Nederland verblijd met het bericht dat de kerstperiode voor het eerst sinds 1981 rijkelijk bedeeld zou zijn met sneeuw. Dit bericht werd deze week tegengesproken, en nu komt het KNMI met het volgende bericht: ijzel op kerstavond.

In het zuiden begint het namelijk met regenen. Naarmate de bui meer naar het noorden trekt, verandert het water steeds meer in ijzel. "Ga niet de weg op vanavond", zo adviseert de ANWB.

De strooiwagens van Rijkswaterstaat rukken vanavond massaal uit om preventief te strooien. In totaal gaan er ongeveer 500 wagens op pad. De eerste ijzel zal rond negen uur vallen. Vanaf dat moment glijdt elke automobilist die zich op de weg durft te vertonen onherroepelijk tegen een lantaarnpaal.

We zullen er mee moeten leren leven dat we in een land leven waar de instanties bij het eerste sneeuwvlokje, iedereen per direct verbieden de deur uit te gaan. Als ijzel de uiteindelijke weersverwachting van het KNMI is, worden we morgen waarschijnlijk wakker in een winterwonderwereld. Kinderen kunnen zich gedurende de kerstdagen uitleven in de halve meter sneeuw die ongetwijfeld valt, en daarna gezellig opwarmen met een kop warme chocola onder de kerstboom. Vervolgens kan men de gang naar de kerk niet meer maken, vanwege de drie meter sneeuw die de deur blokkeert. De stroom valt ook uit. Wat zal dat een verrassing zijn, het KNMI voorspelde slechts wat ijzel.

Zoals we eerder al vermeldden, gelukkig is échte kerst niet afhankelijk van sneeuw. Bezoek kerstmarkten om in de kerstsferen te blijven. In Nederland geen sneeuw, maar elders wel? Boek last minute een wintersportvakantie. Of zoekt u liever leuke uitjes in de kerstvakantie?

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 december 2009 - 1136