Alleen hout wat er blinkt

 
Redactioneel door

17 maart 2005 Nieuweschans, Groningen Vanaf 10 april exposeren de houtkunstenaars Johanna Nijlunsing en Truus Beisterveld in Galerie Kiekes in Nieuweschans hun houten beelden en sieraden. De titel van de expositie is hout: sieraad en gebrek.

Beelden met een gebrek

Johanna Nijlunsing woont in Glimmen en ze werkt zowel als vrij kunstenaar als in opdracht. In het vrije werk vormen twee thema’s de rode draad: mensen met een gebrek en dieren met een grapje. In Galerie Kiekes toont ze de beelden van mensen met een gebrek. Zelf heeft Nijlunsing al jaren last van reuma. Haar ziekte en die van anderen is al jarenlang een inspiratiebron voor haar werk. Ze zet zieke vrouwen tegenover een wereld waarin succes en geluk via het volmaakte vrouwbeeld gegarandeerd lijken. De beelden die ze in Galerie Kiekes laat zien, zijn onder meer een vrouwentorso met slechts één borst, een reumavoet en een gebroken hart. Tijdens de opening, als het weer het toelaat, zal Nijlunsing een demonstratie geven.

Broches en hangers

Truus Beisterveld uit Nieuwolda is een van de weinige vrouwelijke houtdraaiers in Nederland en is ook in binnen- en buitenland bekend als vormgeefster. Truus ontwerpt en maakt unieke sieraden. Hiervoor gebruikt ze verschillende technieken, waarbij rekening wordt gehouden met de natuurlijke eigenschappen van de verschillende houtsoorten. Tegenwoordig maakt Truus Beisterveld vooral broches, hangers, armbanden en oorbellen. Ze verwerkt verschillende materialen in haar werken. Zo gebruikt ze bijvoorbeeld bladgoud, kunsthars en zet ze steentjes. Hierdoor is elk sieraad weer een beetje anders en zijn er geen dubbele exemplaren. In tegenstelling tot Johanna kan Truus geen demonstratie geven tijdens de expositie. Tijdens het houtdraaien vliegen de spaanders soms zo gevaarlijk in het rond, dat het niet veilig is voor de bezoekers. Daarnaast moet Truus erg geconcentreerd te werk gaan. Toch kunnen bezoekers een impressie krijgen van haar manier van werken. In de galerie is een televisietoestel met dvd-speler geplaatst waar iedereen de een kwartier durende dvd kan bekijken. Ter voorbereiding van de expositie heeft Truus namelijk voor het oog van de camera een hanger gemaakt en die als prijs beschikbaar gesteld.

Voor meer informatie:
Galerie Kiekes, Voorstraat 44 in Nieuweschans
Telefoon: 0597 – 522431 of 0597 – 354 229

Wie de meest originele en passende naam voor de door Truus Beisterveld ontworpen en gemaakte hanger bedenkt, krijgt de hanger aan het eind van de expositie, op 3 juni, overhandigd. Terwijl Truus het sieraad maakte, is ze gefilmd. Zowel de film als de hanger zijn in Galerie Kiekes te bewonderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2005-03-17 11:21:49 - 2542

Dit is interessant