Crisisjaar is recordjaar voor bios

Vijftien procent groei in bioscoopbezoek

Michael Jackson blaast speaker megabioscoop op Nieuws door

archief oud artikel 5 januari 2010 Landelijk Ondanks de crisis boerden de Nederlandse bioscopen in 2009 erg goed. Nederlanders pakten 27 miljoen keer een filmpje. Een groei van ruim vijftien procent, voor het eerst in dertig jaar.

Nederlanders gaan liever naar de bios, nu pretparken en horeca te duur worden. De groei legde bioscoophouders geen windeieren. De omzet groeide ook, met 21 procent. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de Nederlandse bioscoophouders, distributeurs en producenten.

Nederlanders gaan liever naar de bios, nu pretparken en horeca te duur worden.

De succesvolle Nederlandse films die dit jaar uitkwamen hebben bijgedragen aan deze recordcijfers. Hits als Komt een Vrouw bij de Dokter en De Storm lieten de kassa's flink kraken. De films stonden respectievelijk op nummer drie en vier in de top-10 meest bezochte films. Harry Potter and the Halfblood Prince stond met 1,4 miljoen bezoekers op de eerste plaats.

Op de valreep werd in 2009 de duurste en misschien wel de meest succesvolle film ooit gelanceerd: Avatar. Deze film levert ook in 2010 ongetwijfeld veel op. Door dergelijke kassakrakers, en de opening van negen nieuwe bioscopen in Nederland, ziet de bioscoopbranche 2010 ook vol verwachting tegemoet.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 januari 2010 - 105