Tips voor een ijsvrije auto

Laatste wintersportnieuws |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Voor een zorgeloos begin van een dagje weg

11 januari 2010 Na een kwartier krabben, heeft u eindelijk tijd om het deurslot te forceren. Eenmaal binnen staat u voor het volgende probleem: een bevroren handrem. Wat een gezellig winters dagje weg moet worden, begint rampzalig. DagjeWeg.NL laat u niet in de kou staan en geeft enkele tips, zodat u in wintertijd zorgeloos op pad kunt.

Vastgevroren deurrubbers

Heeft u zojuist uw auto ijsvrij gemaakt, kunt u er niet in... Probleem: vastgevroren deurrubbers. Oplossing: smeer de rubbers in met talkpoeder, rubbervet of een andersoortig smeermiddel. Hard trekken heeft geen zin, hierdoor kunnen de rubbers breken. Wat ook helpt: duwen tegen de deur, waardoor het ijs kraakt en geen rubber verloren gaat.

Handrem

Bij strenge vorst kan de handrem vast vriezen, een nare ervaring. U zult moeten wachten tot deze ontdooid is. Voorkom bevriezing door de auto in een versnelling te zetten. Wie deze tip niet helemaal serieus neemt, doet er goed aan om de handrem in ieder geval niet vol aan te trekken.

Krabben

Krab uw ruiten schoon, zonder dat de motor draait. De verbranding van een koude motor is namelijk niet optimaal, waardoor de uitlaatgassen slecht zijn voor uw gezondheid. Andere reden is dat nieuwere auto's in het slot terug kunnen vallen als de motor draait. Erg vervelend als u buiten staat te krabben. Gooi geen heet water over de autoruit. Heet water bevriest snel en in het ergste geval breekt uw ruit. Gebruik een dakhoes als u geen zin heeft om te krabben. Geen krantenpapier, want dit kan aankoeken als het bevriest.

Bevroren sloten

Sloten niet met heet water ontdooien! Voordat u het weet, is alles bevroren. Probeer het slot warm te maken met uw handen, met een föhn, of open het slot met een slotondooier. Wie echt preventief bezig is, spuit vooraf wat kruipolie in de sloten.

Een ijsvrije auto garandeert geen ijsvrije reis. Zorg altijd dat u de benodigde spullen bij u hebt, als ijskrabbers, slotontdooier, schep, werkhandschoenen en matten om het wegrijden uit sneeuw te vergemakkelijken. Neem ook iets te eten en drinken mee en zorg voor warme kleding en dekens.
In de webwinkel van de ANWB vindt u de beste reisartikelen.
Laat de kou u niet binnenhouden. Kom uit uw stoel en geniet van deze heerlijke winter. Op DagjeWeg.NL vindt u geweldige winterse activiteiten. Meest populaire activiteit is natuurlijk schaatsen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-01-11 10:28:21 - 2520