1

Oud cameraonderdeel gevonden op Antarctica

Onderdeel van in 1962 overleden fotograaf James 'Frank' Hurley

Nieuws door

archief oud artikel 15 januari 2010 Een oud cameraonderdeel van de Australische fotograaf James 'Frank' Hurley is na een eeuw teruggevonden op Antarctica.

Hurley was van 1911 tot 1914 fotograaf van de Australasian Antarctic Expedition (AAE). Het onderdeel van de camera liet hij achter in een donkere houten hut op Antarctica. Na deze periode vertrok hij naar zijn vaderland Australie. In 1962 overleed de beroemde fotograaf.

Meer populair-wetenschappelijk nieuws? Ga naar Scientias.nl voor uw dagelijkse portie nieuws. Alles over astronomie, gezondheid, biologie, technologie, psychologie, geologie, geschiedenis en meer! Nieuws, achtergrondartikelen en opiniërende stukken over wetenschap op één plek.

“We weten nog niet honderd procent zeker of het een onderdeel van Hurley's camera is, want we wachten nog op verificatie,” vertelt archeoloog Jody Steele. “Maar het is zeker een onderdeel van een heel oude camera die hier op Antarctica gebruikt is en dat maakt het een interessante vondst.” Het staat vast dat de expeditiegroep van Mawson verschillende Newman en Guardia-camera's bij zich had. “Dit is een veelbetekenende ontdekking, omdat het één van de weinige camera-onderdelen is waarvan we weten dat het van één persoon van de AAE is,” vertelt expeditielid Peter Morse. “Andere vondsten zijn meer van algemene aard.”

Een expeditieteam vond het cameraonderdeel in de oude hut. De expeditie is bedoeld om de houten hutten van Douglas Mawson in originele staat te herstellen. In de donkere kamer vonden de expeditieleden een doos die gebruikt werd om de platen van een Newman en Guardia-camera te wisselen. De doos zou aan het einde van de negentiende of het begin van de twintigste eeuw geproduceerd zijn.

Is de vondst echt van Hurley? Binnenkort wordt dit hopelijk officieel bevestigd.

Kom eens kijken in het Fotomuseum in Antwerpen. De geschiedenis van de camera in beeld.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 januari 2010 - 94

Dit past bij 'Oud cameraonderdeel gevonden op Antarctica'