ProRail liet zelf de wissels bevriezen

Spoorbeheerder verzuimde blunder te melden

Prorail en NS op het matje Nieuws door

archief oud artikel 15 januari 2010 Den Haag, Zuid-Holland ProRail heeft toegegeven dat het zelf schuldig is aan de chaos op het spoor vorige maand. Dat blijkt uit interne documenten die in het bezit zijn van RTL Nieuws. ProRail-woordvoerders kunnen niet veel anders meer dan toegeven.

De chaos op het spoor van 17 december zit nog vers in het geheugen van veel reizigers. Uit interne documenten van ProRail blijkt dat de wisselverwarmingen drie dagen eerder uitgezet waren. 'In verband met werkzaamheden', zo luidt de uitleg. Als de wisselverwarming niet had uitgestaan, hadden ze ook niet kunnen bevriezen. Toen de vorst inzette, was het te laat. De wissels bij station Den Haag Holland Spoor bevroren en dat had gevolgen voor het hele spoornetwerk. In het hele land was er chaos op het spoor.

Maar dat is niet alles. ProRail was de blunder gewaar, maar verzuimde minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat op de hoogte te stellen. Zelfs in de geëiste rapportage stond niets vermeld.

De woordvoerders van ProRail kruipen nu door het stof. "We nemen de volle verantwoordelijkheid voor de wissels", aldus één van hen. De woordvoerder benadrukt dat er naast de bevroren wissels nog meer redenen voor de chaos was. "Er was een tekort aan personeel op Utrecht Centraal en er waren ongevallen elders in het land. Dat speelde ook mee."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-01-15 17:16:28 - 274