Carnaval 2016

Carnaval |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

De mooiste carnavalsoptochten van het land

30 januari 2016 Cultuur Landelijk Waar vieren mensen het mooiste carnavalsfeest? In Maastricht? In Venlo? Of toch in Gelderland? Iedere carnavalsoptocht heeft zijn charme, toch verzamelt DagjeWeg.NL enkel de beste parades. Zo weet jij precies waar je naar toe moet gaan in het carnavalsweekend.

Achterveld
Op de rand van de Veluwe ligt het Utrechtse Achterveld. Op het eerste gezicht is het plaatsje met 2.500 inwoners nietszeggend, maar dat verandert op zondag 7 februari 2016. Dan trekken de 400 leden van carnavalsvereniging De Puupenkoppen met de meest prachtige wagens door de dorpskern. De Puupenkoppen beweren de mooiste optocht van boven de rivieren te hebben, maar daarvoor is het net een slag te klein. Toch is het zeker aan te raden om op 10 februari naar Achterveld in de gemeente Leusden te rijden. De optocht begint om 13:00 uur.

Didam
In de Achterhoek vloeit het bier rijkelijk. Het 'gele goud' drijft de inwoners van Didam (maar vooral van het naburige Loil) tot het maken van grootse carnavalswagens. Zondagmiddag 7 februari 2016 vertrekken de groepen om 12:00 uur uit Loil. Een uur later smelten de groepen uit Loil en Nieuw-Dijk samen. Als één grote stoet gooien de tientallen wagens Didam ondersteboven. Didam is een aanrader voor mensen die echt carnaval willen vieren in de Achterhoek.

Eindhoven
Normaal is het altijd Eindhoven de gekste, maar binnenkort is het Lampegat de gekste! Eindhoven heeft één van de grootste optochten in Nederland. Op 7 februari 2016 - zotte zaterdag - start de optocht om 13:00 uur. Na een tocht van twee uur komt de stoet aan op het Stadhuisplein. Daarna is het vier dagen feest in de Lichtstad. Blijf zaterdag nog even hangen, want rond 17:00 uur worden op het Stadhuisplein de verschillende winnaars bekend gemaakt van de carnavalswagens.

Groesbeek
Groesbeek is het Keulen van Gelderland. Een kijkje op Gruusbek.nl toont aan dat het Gelderse dorp zichzelf niet overschat. Er zijn maar liefst 24 carnavalsverenigingen die meedoen en beginnen met de letter 'd'. Toch moet Groesbeek zichzelf ieder jaar bewijzen. Zondag 7 februari 2016 om 13:00 uur probeert het overwegend rooms-katholieke dorp zichzelf weer te overtreffen. Tot nu toe slagen ze daar helemaal in!

Helmond
Carnavalsverenigingen proberen elkaar af te troeven door zich de 'grootste optocht' te noemen. Stichting De Keiebijters organiseren de carnavalsoptocht in Helmond of, zoals ze het zelf noemen, 'de grootste optocht van het zuiden'. Deze titel is natuurlijk grappig en past geheel bij de traditie van carnaval, maar dit betekent niet dat de optocht in Helmond een lachertje is. Zeker niet! Op carnavalszondag is er genoeg te beleven in deze Noord-Brabantse stad. De optocht start op 7 februari 2016 om 13:30 uur in het centrum van Helmond.

's-Hertogenbosch
Let op: de grote optocht in Den Bosch op maandag 8 februari 2016 gaat niet door, vanwege de weersomstandigheden. De organisatie overlegt over een alternatieve datum.
Winkels zijn gesloten, restaurants zijn dicht en niemand is aan het werk. Toch bruist Den Bosch in het weekend van 6 en 7 februari 2016 en daarna. Niet zo gek, want de Oeteldonkers hebben steevast één van de mooiste parades van Nederland met vele tienduizenden toeschouwers. De intocht vindt plaats op maandag 8 februari 2016 om 12:55 uur. Hopelijk kiezen de carnavalsverenigingen goede nationale thema's, zodat het voor toeschouwers uit andere provincies ook leuk en begrijpelijk is. En zo niet, dan is het nog steeds aangenaam om de kleurrijke creaties te bewonderen. Groesbeek mag dan het Keulen van Gelderland zijn; Den Bosch is het Rio de Janeiro van Europa.

Kerkrade
Carnaval in Kerkrade is één groot feest! Op maandag 8 februari 2016 vertrekt om 11:11 uur de grote optocht door de stad. Vijf uur lang feest dankzij de Jroeëse Tsóg. Meer dan honderd groepen doen mee, dus kom en geniet van de mooiste Limburgse optocht.

Maastricht
Hoe zuidelijker het carnaval, des te vreemder de fratsen. In Maastricht begint het carnaval niet in februari, maar al in november. Dan wordt de opening van het carnavalsseizoen gevierd: de 11devande11de. Maar ook in februari is het één groot feest in de Nederlandse enclave onder de rook van België. Zondag 7 februari 2016 begint de optocht om 13:33 uur vanuit stadsdeel Wyck.

Roermond
Let op: de grote optocht in Roermond op maandag 8 februari 2016 gaat niet door, vanwege de weersomstandigheden. De organisatie overlegt over een alternatieve datum.
De optocht in Roermond lijkt wel een beetje op de optocht in Maastricht. De sfeer is gezellig, de mensen zijn vriendelijk en de wagens zijn gigantisch. De zogenaamde 'Vastelaovensoptoch Remunj' begint op maandag 8 februari 2016 om 13:11 uur. De wagens starten in de Roersingel en eindigen een paar uur later in de buurt van de Godsweerdersingel. De prijsuitreiking vindt rond etenstijd plaats. Let wel op: parkeren is tijdens carnaval onmogelijk in Roermond. Als het even kan, neem dan de trein.

Tilburg
Het kille Tilburg verandert met carnaval in Kruikenstad. Zaterdag 6 februari 2016 arriveert de hoogheid in Tilburg. Welkom prins Carnaval! Tijdens d'n Inhaol opent de hoogheid met zijn aanhang in Kruikenstad. Op zondag 7 februari 2016 barst het feest pas echt los. Hoogtepunt blijft de Opstoet, de carnavalsoptocht met heel veel mooie wagens en loopgroepen. Om 12:30 uur wordt het startsein gegeven. Pang!

Venlo
Let op: de grote optocht in Venlo op maandag 8 februari 2016 start twee uur later, vanwege de weersomstandigheden. De organisatie heeft besloten om de optocht pas om 14:00 uur te starten, in plaats van 12:11 uur.
Venlo heet tijdens carnaval Venlo. Dit lijkt normaal, maar de Venloërs zijn in het carnavalsweekend knotsgek! De jaarlijkse Groëten Optoch trekt maandag 8 februari 2015 vanaf 14:00 uur door de binnenstad van de Limburgse stad. De wagens trekken als ein bônt lint door Venlo. Tientallen wagens, duizenden toeschouwers: fantastisch! Venlo is een geweldige stad om goed carnaval te vieren.

Prinsenbeek
De uitsmijter van alle carnavalsfeesten is de grote optocht van Prinsenbeek. Bij carnavalsvierders is deze plek beter bekend als Boemeldonck. In 2012 kozen de lezers van de Kampioen van ANWB deze tocht als allermooiste! Reden genoeg om een keertje te komen kijken! Trek een kiel aan geniet van de mooiste wagens. De tocht vindt plaats op zondag 7 februari 2016. Vanaf 13:00 uur barst het feest los.Tip: Feestartikelen.nl! Hier kun je heel goedkoop een leuk carnavalspak scoren.
Foto 1. De mooiste wagens komen voorbij. https://www.flickr.com/photos/10236800@N05/2239454854, CC BY 2.0
Foto 2. Feest in Den Bosch, oftewel Oeteldonk! https://www.flickr.com/photos/inyucho/5502875708, CC BY 2.0
Foto 3. Carnaval in Maastricht. https://www.flickr.com/photos/aromano/4360244066, CC BY 2.0

Kijk ook bij...

58 reacties:

Laatst gewijzigd: 2017-02-08 13:43:12 · Gepubliceerd: 2010-01-22 10:38:09 - 49742