Beschuit met muisjes in Diergaarde Blijdorp

Voor het eerst een witkruin-mangabey geboren

Diergaarde Blijdorp Nieuws door

archief oud artikel 28 januari 2010 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland In Diergaarde Blijdorp is onlangs een zeldzaam aapje geboren. Erg bijzonder: want het is de eerste keer dat in de Rotterdamse dierentuin een witkruin-mangabey ter wereld kwam.

Of de muisjes roze of blauw zijn is nog niet bekend. Het jong klampt zich namelijk vast aan haar moeder, waardoor het moeilijk is het geslacht vast te stellen. De moeder en het jong maken het goed. Samen met de vader verblijven de twee in een binnenverblijf van de dierentuin.

Bedreigd

De mangabeys zijn een erg bedreigde diersoort en staan op de rode lijst. Ze leven in de oerwouden in West-Afrika. Door het kappen van de bossen en de jacht op het vlees van de aapjes, zijn er steeds minder mangabeys. Ook in Europese dierentuinen komt de soort niet veel voor. In twaalf parken leven ongeveer 45 exemplaren. Sinds ongeveer acht jaar is er een speciaal fokprogramma voor de aap.

Tegenslagen

Diergaarde Blijdorp is erg blij met de geboorte en noemt het een 'heuglijke gebeurtenis'. Het heeft dan ook aardig wat voeten in de aarde gehad voordat er een mangabey geboren werd. In de zestiger jaren waren in Blijdorp nog wel een paar mangabeys te zien, maar het duurde tot 2005 voordat opnieuw mangabeys hun intrek namen in Blijdorp. Dat betrof twee mannelijke witkruin-mangabeys, waarvoor het maar niet lukte om vrouwtjes naar Rotterdam te halen. Toen er dan eindelijk begin 2009 twee vrouwtjes arriveerden, waren de twee broers net kort na elkaar overleden. Gelukkig kon Blijdorp in juni 2009 een volwassen mannetje van dezelfde ondersoort uit Rome verwelkomen.

Jong aapje in het journaal

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 januari 2010 - 304