Multatuli's manuscript te zien in tentoonstelling van de UVA

Multatuli Museum Amsterdam   Nieuws door

archief oud artikel 2 februari 2010 Amsterdam, Noord-Holland In slechts drie weken vonden de woorden van Multatuli's klassieker Max Havelaar, het papier. Nu honderdvijftig jaar later is het manuscript van dit beroemde boek te zien in het Instituut Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De tentoonstelling 'Het is geen roman, 't is een aanklacht!' is vanaf woensdag open voor publiek.

De eerste kladversie is waarschijnlijk verloren gegaan, maar Multatuli schreef het netjes over. Het manuscript wat hij de uitgever aanbood is te zien bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hier worden ook de handschriften van Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, bewaard. Met de tentoonstelling 'Het is geen roman, 't is een aanklacht!' herdenkt het museum de uitgave van dit belangrijke boek in de Nederlandse geschiedenis.

Met het boek wilde Multatuli de misstanden aan de kaak stellen die hij had meegemaakt in Nederlands-Indië. Daar werkte hij van 1838 tot 1858 als ambtenaar. Hij streed tegen het koloniale wanbestuur en pleitte voor een eerlijke handel. In de tentoonstelling zijn meer documenten te zien, zoals de brieven die Douwes Dekker schreef aan zijn vrouw Tine.

'Het is geen roman, 't is een aanklacht!' is te zien van 3 februari tot en met 16 mei in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Neem ook een kijkje in het Multatuli Museum in Amsterdam. Een hertaalde versie van Multatuli is te bestellen via NRC Handelsblad. Lees meer nieuws over musea.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-02-02 17:32:46 - 285