Uit in Gouda

De leukste uitjes in Gouda

  Reportage door

4 februari 2010 Cultuur Gouda, Zuid-Holland Gouda: historisch hart in het groene hart. De geur van Goudse siroopwafels verleidt iedereen, om nog maar niet te beginnen over die heerlijke Goudse kaas. DagjeWeg.NL neemt u mee!

Niet genoeg aan één dag om Nijmegen te ontdekken? Blijf er dan lekker een weekend. Boek bijvoorbeeld een overnachting in het chique Mercure Hotel Nijmegen midden in het centrum van Nijmegen en vlakbij het treinstation. Vanuit het hotel bent u te voet zo bij alle leuke bezienswaardigheden. Of een nachtje in of in het geweldige Hotel Courage Waalkade. Het hotel ligt aan de prachtige Waal. Lekker uitwaaien dus! Er zijn nog veel meer hotels in de omgeving van Nijmegen.

Aanbevolen uitstapjes in GoudaUitstapjes Gouda

't Kaaswinkeltje

Tijdens een bezoekje aan Gouda mag je een bezoekje aan ‘t Kaaswinkeltje zeker niet overslaan. De lekkerste boerenkaas uit de omgeving van Gouda is hier te krijgen. Volgens de eigenaren is 't Kaaswinkeltje zo bijzonder omdat zij als enige in Nederland uitsluitend boerenkaas verkopen. Kaas die nog steeds volgens de oude tradities op boerderijen rondom Gouda wordt gemaakt.

MuseumgoudA

MuseumgoudA is sinds 1874 het stedelijk museum van de historische Zuid-Hollandse stad Gouda. Het museum zetelt in twee monumentale gebouwen: het Het Catharina Gasthuis en De Moriaan. Niet alleen een belangrijke collectie hedendaagse kunst is te zien in het Goudse museum, ook zestiende-eeuwse altaarstukken en negentiende-eeuwse schilderijen zijn te bezichtigen.

Kaarsenmakerij 't Keldertje

Kaarsenmakerij 't Keldertje maakt al sinds 1858 kaarsen. Er worden geboorte-, doop-, huwelijks-, Abraham-, Sara- en verjaardagskaarsen bedrukt met naam en datum. Ook worden hier kaarsen met de hand gedompeld. En de bijzondere Gouda Stearine kaars wordt hier ook verkocht. "Stearine druipt veel minder. En wat niet druipt brandt. Stearine kaarsen zijn dus veel duurzamer", aldus de eigenaresse.

Siroopwafelbakkerij van Vliet

Dagelijks worden duizenden siroopwafels vers gebakken in Siroopwafelbakkerij van Vliet aan de Lange Groenendaal. De siroopwafel is heerlijk knapperig en heeft stroop zo glad als ijs. Achter de siroopwafelbakkerij bevindt zich een heerlijke tearoom waar allerlei lekkere stroopwafellekkernijen te proeven zijn. In de bakkerij kun je zelf ervaren hoe de wafels worden gebakken.

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland werd op initiatief van het Goudse 5 mei-comité opgericht op 20 maart 1985. Het museum is gevestigd in de binnenstad van Gouda in een voormalig bankgebouw aan de Turfmarkt. Het pand is in 1937 ontworpen in de stijl van de Amsterdamse school. In het museum staat de geschiedenis van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. In de binnentuin van het museum staan enige replica's van Nederlandse verzetsmonumenten.

Sint-Janskerk

Gaat u een dagje naar Gouda? Dan is een bezoekje aan de Sint-Janskerk ook zeker de moeite waard. Deze kerk is met haar 123 meter de langste kerk van Nederland. De kerk is een beschermd monument uit de 16e eeuw. De gebrandschilderde ramen die u meteen ziet komen uit de 17e eeuw. Deze glazen werden geschonken door onder andere de stad Leiden, Philips II en Willem van Oranje. De glazen hebben deze kerk bekend gemaakt.
Bekijk alle uitstapjes in Gouda!

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:49:55 · Gepubliceerd: 2010-02-04 14:23:15 - 17308

Dit past bij 'Uit in Gouda'