1

Kunstenaar Ben Akkerman schildert niet meer

Landsschapsschilder vorige week overleden

Nieuws over kunst Nieuws door

archief oud artikel 9 februari 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Kunstenaar Ben Akkerman is vorige week op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Enschede overleden. Dat heeft conservator Hans Janssen van het Gemeentemuseum in Den Haag dinsdag bekend gemaakt. Ben Akkerman werd vooral bekend door het schilderen van Twentse landschappen.

Ben Akkerman? De naam doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen. Maar wanneer de musea waar zijn werken hangen bekend worden, valt het kwartje. Boijmans van Beuningen, Rijksmuseum Twenthe en het Haags Gemeentemuseum zijn enkele van de grote musea waar het werk van Akkerman tentoon is gesteld. Het museum in Den Haag organiseerde in 2004 een expositie van tekeningen van de kunstenaar, nadat het vijftig tekeningen en twaalf foto's van Akkerman in haar bezit kreeg.

Landelijke erkenning

Akkerman was één van de weinige Twentse kunstenaars die met zijn werk ook landelijke erkenning kreeg. Sinds zijn solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1973 vonden schilderijen en tekeningen van zijn hand hun weg naar de collecties van alle grote Nederlandse musea.

Twentse landschap

Akkerman was als klein kind al gefascineerd door het Twentse landschap, met zijn geploegde akkers en bomenrijen die als coulissen tussen de velden staan. Maar ook schuren, loodsen en fabrieksgebouwen trokken zijn aandacht en werden vaste onderwerpen in zijn schilderijen. In het begin was zijn werk natuurgetrouw, maar vanaf de jaren vijftig werden zijn tekeningen steeds abstracter.

Nieuwe Groep

Akkerman, voormalig ambtenaar van de gemeente Enschede, was na de oorlog samen met kunstenaars als Riemko Holtrop en Jan Broeze lid van de Nieuwe Groep, maar ging daarna zijn eigen weg, is te lezen in de Twentsche Courant. Met zijn sobere schilderijen kreeg hij zich een unieke plaats in de naoorlogse kunstgeschiedenis. Hij gaf zelden interviews en was erg gesteld op zijn privacy.

Lees nog meer nieuws over kunst op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 februari 2010 - 412