Vossenraadsel Texel opgelost

Gevangen, gelyncht, gedumpt

Bezoek Ecomare Nieuws door

archief oud artikel 16 februari 2010 Natuur Texel, Noord-Holland Het vossenraadsel dat Texel de afgelopen dagen in de greep hield is opgelost. Ecomare maakt vandaag bekend dat het beest niet is doodgereden, maar doorzeefd met minstens veertig kogeltjes en vervolgens gedumpt langs de weg. Een misplaatste grap.

De röntgenfoto's, die bij de sectie op de dode vos werden gemaakt, tonen een grote hoeveelheid kogeltjes op een klein oppervlak. Volgens Ecomare kan dit alleen worden veroorzaakt door een schot van dichtbij. De vos is waarschijnlijk gevangen en in een kooi vermoord. De dader heeft het dier vervolgens achtergelaten langs de weg.

Staatsbosbeheer en Ecomare concluderen dat de vos niet van het eiland komt: "Er is op Texel geen vangkooi voor vossen en als er iemand een vos zou vangen, zou hij er geen enkel belang bij hebben hem langs de weg te leggen."

De bewoners van Texel kunnen dus opgelucht ademhalen. Situaties als in Vlieland blijven voorlopig uit. Daar doet Staatsbosbeheer al maanden zijn uiterste best om het eiland vosvrij te krijgen, sinds er afgelopen zomer vossen ontdekt werden. Tot nu toe werden er negen vossen gevangen.

Toch is het zaak dat de gemeente zijn ogen goed open houdt. Ruim een jaar geleden werden er op Texel al vossensporen gevonden. Ook meenden sommige eilandbewoners vossen te hebben gezien.

Voorlopig kunt u weer ongestoord op voorjaarsvakantie naar Texel. Neem de regiospecial over het prachtige eiland mee in uw koffer. Kijk voor meer uitjes op de startpagina van Texel.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 februari 2010 - 114