Openluchtmuseum bouwt Turkenpension

Nederlands Openluchtmuseum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Nederlands Openluchtmuseum brengt migratiestromen in beeld

17 februari 2010 Cultuur Arnhem, Gelderland Het Nederlands Openluchtmuseum herbouwt een zogenaamd Turkenpension uit Amsterdam. Hier sliepen de eerste Turkse gastarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden. Het pension is onderdeel van een project dat de migratiestromen naar een grote stad in beeld brengt.

Naast het Turkenpension krijgt het Openluchtmuseum ook een Jordaans café, een postkantoor en twee arbeiderswoningen uit de jaren 1930 en 1950. Het hele project moet in 2012 klaar zijn voor de viering van het 100-jarig bestaan van het museum. De tijd die hier aan vooraf gaat zoekt het museum naar verhalen van de eerste generatie gastarbeiders. Zij kunnen ook helpen bij de inrichting van het pension. Een woordvoerder van het museum vertelde in de Volkskrant heel blij te zijn met de gift van de BankGiro Loterij. Zo kunnen we de geschiedenis van deze migranten nog vertellen, voordat de eerste generatie Turkse gastarbeiders is verdwenen.

In de Pottenbakkersgang in de Amsterdamse Westerstraat stonden de laatst bewaard gebleven 'krotwoningen'. Arme inwoners van de wijk de Jordaan vonden hier een onderkomen. Onder hen waren ook Turkse immigranten, die in een zogenaamd Turkenpension sliepen. Onder slechte omstandigheden sliepen zij in ploegendienst. De woningen in de Pottenbakkersgang zijn gedemonteerd en bewaard door de Amsterdamse gemeente. Dankzij een gift van de BankGiro Loterij van 625 duizend euro kunnen de huizen herbouwd worden in het Nederlands Openluchtmuseum.

Multicultureel

In het museum is meer van Nederlands multiculturele historie te vinden. Zo staat er al een Molukse barak en is er vanaf april een Chinees restaurant te zien.

Lees al het nieuws over musea op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-02-17 10:19:08 - 196