Vrouwen van Gauguin in Amsterdam

Franse schilder geeft visitekaartje af

Nieuws door

archief oud artikel 18 februari 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Kunstschilder Paul Gauguin was een liefhebber van vrouwen. In Bretagne, Arles en Tahiti schilderde hij de mooiste exemplaren. De vrouwen zijn tot en met 9 juni te zien in de nieuwe tentoonstelling in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

De tentoonstelling laat de unieke eigen stijl van de Fransman zien. Gauguin had een eigen stijl: cloisonnisme. Hij paste ongebruikelijke kleuren toe en gebruikte vaak dikke randen om objecten af te bakenen. Gauguin was een postimpressionist. Postimpressionisten wilden vormloos en vluchtig schilderen. Ze vervormden de werkelijkheid een beetje, om zo meer gevoel in een schilderij te leggen. Bekende postimpressionisten naast Gauguin zijn Paul Cézanne, Georges Seurat en Paul Signac. Ook onze eigen Vincent van Gogh was een beroemde postimpressionist.

Wereldtentoonstelling

De tentoonstelling in het Van Gogh Museum laat zien hoe Gauguin zich aangetrokken voelde tot exotische vrouwen en boerinnen. Aanleiding voor de tentoonstelling was de aankoop van de Volpini-serie in 2004. Het Van Gogh Museum bezit namelijk elf prenten, die Gauguin tijdens de Parijse Wereldtentoonstelling van 1889 maakte in opdracht van Theo van Gogh. Hij is de broer van Vincent van Gogh en de kunsthandelaar van Gauguin. De elf zinkografieën van Gauguin maakten deel uit van de Exposition de Peinture du Groupe Impressionniste et Synthétiste. Van de Volpini-serie zijn vijftig exemplaren gedrukt. Toch is het een unicum dat een complete serie in goede staat te zien is in het Van Gogh Museum.

Door de elf litho's tentoon te stellen, werd Gauguin bekender dan ooit. Doordat hij de werken op de Wereldtentoonstelling liet zien, gaf Gauguin zijn visitekaartje af aan de wereld.

Rustplaats

Paul Gauguin stierf in 1903 op 54-jarige leeftijd. Hij kreeg regelmatig hartaanvallen en was ziek van syfilis. Zijn graf is te bezoeken op het kerkhof in Atuona op de Marquesaseilanden in de Stille Oceaan.

Nieuws, artikelen en uitjes bekijken over musea? DagjeWeg.NL heeft een prachtige overzichtspagina voor museumliefhebbers!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 februari 2010 - 676

Dit past bij 'Vrouwen van Gauguin in Amsterdam'