Groot beeld van farao ontdekt

Het hoofd van Amenhotep III

Nieuws door

archief oud artikel 1 maart 2010 Geschiedenis Archeologen hebben in Egypte een enorm beeld van één van de bekendste farao's opgegraven. Dit meldt de Egyptische hoge raad van Oudheid gisteren.

Het grote rode granieten hoofd is van Amenhotep III. Het hoofd is zo groot als een persoon en werd ontdekt in de rüines van een tempel in de stad Luxor. Het gevonden exemplaar is het meest gave beeld van het gezicht van Amenhotep III, aldus leider van de expeditie Hourig Sourouzian.

"Bij andere beelden is vaak iets gebroken: het puntje van de neus bijvoorbeeld. Maar dit beeld is, van de kruin tot de kin, zo mooi gebeeldhouwd, er is niets gebroken", vertelt Sourouzian.

Amentohep III was de grootvader van farao Toetanchamon. Amenhotep III regeerde bijna 3.400 jaar geleden over het Oude Egypte.

Toetanchamon

Onlangs werden er interessante gegevens bekend gemaakt over de farao Toetanchamon. Uit DNA-onderzoek bleek dat hij stierf aan complicaties omtrent een gebroken been en malaria. Verder onderzoek naar het lichaam van Toetanchamon wees uit dat hij een gespleten gehemelte en een klompvoet, De ouders van Toetanchamon waren broer en zus.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 maart 2010 - 400

Dit past bij 'Groot beeld van farao ontdekt'