1

Museum ter ere van Chopin in Warschau

Chopin was 100% Pools, aldus president Kaczynski

The Fryderyck Chopin Museum Nieuws door

archief oud artikel 2 maart 2010 Cultuur In de Poolse hoofdstad Warschau is een museum geopend ter ere van de 200e verjaardag van de componist Frédéric Chopin. Het museum is volledig aan de componist gewijd.

Chopin is niet helemaal Pools. Zijn moeder was Pools, terwijl zijn vader uit Frankrijk kwam. "Toch is zijn muziek uitsluitend Pools", vertelde de Poolse president Lech Kaczynski tijdens de opening. Een opvallende uitspraak, aangezien Chopin in 1830 - op twintigjarige leeftijd - uit Polen vertrok ten gevolge van de Novemberopstand. Chopin woonde daarna in Parijs, tot hij daar in 1849 op 39-jarige leeftijd stierf aan tuberculose.

Chopin had een liefde voor de piano. Het is niet voor niets dat zijn composities vaak enkel en alleen voor solo piano geschreven zijn. Hij bouwde muzikale vormen verder uit, zoals de ballade en het scherzo. Ook was Chopin een vernieuwer met betrekking tot de wals, nocturne, etude, prelude, impromptu en pianosonate.

In het museum van Chopin staan duizenden voorwerpen van de overleden componist, zoals de vleugel die de artiest de jaren voor zijn dood gebruikte. Ook de sfeer in het museum is precies zoals Chopin het had willen hebben. Zo is er vogelgetjirp te horen en ruikt de bezoeker de geur van viooltjes. Viooltjes waren de lievelingsbloemen van Chopin, terwijl het vogelgetjirp een associatie oproept met de vakantie van Chopin met zijn geliefde George Sand in het Franse Nohant. De Franse schrijfster en Chopin hadden een stormachtige liefdesrelatie.

Het Fryderyk Chopin Museum - zoals museum in het Pools heet - is te vinden aan de Okâlnik Street in Warschau. Het museum is van maandag tot vrijdag geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur. Entree kost normaal drie zloty, oftewel 75 eurocent. Op woensdag is de toegang tot het museum gratis.

Een museum in eigen land bezoeken? Kijk op de museumpagina van DagjeWeg.NL!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 maart 2010 - 185