1

Bevaar de woeste Zuiderzee

Zuiderzeemuseum brengt Zuiderzee in kaart

Zuiderzeemuseum Enkhuizen Redactioneel door

archief oud artikel 4 maart 2010 Enkhuizen, Noord-Holland De Zuiderzee: kinderen van nu zegt het waarschijnlijk vrij weinig, maar ouderen weten dat dit één van de moeilijkst bevaarbare zeeën ter wereld was. In 1932 sloot het hoofdstuk dat Zuiderzee heet: de Afsluitdijk werd geopend. Het Zuiderzeemuseum houdt de historie levend met de tentoonstelling Spiegel van de Zuiderzee.

Door de constante verschuiving van zandbanken en vaargeulen veranderden de vaarroutes van de Zuiderzee telkens weer. Steeds was het nodig om de kaarten aan te passen. Dat maakte het niet gemakkelijk om deze wispelturige zee te bevaren.

Lees de complete geschiedenis over de Zuiderzee.

Gelukkig zijn veel van deze kaarten bewaard gebleven en is de ontwikkeling van de Zuiderzee nu te zien in het Zuiderzeemuseum. Naar aanleiding van het gelijknamige boek Spiegel van de Zuiderzee exposeert het Zuiderzeemuseum zestig kaarten en atlassen en een aantal objecten en schilderijen. Die laten zien wat de relatie tussen de mens en de steeds veranderende Zuiderzee was, in de periode van 1580 tot en met 1932. Er zijn kaarten en zeemansgidsen te zien van onder anderen Lucas Janszoon Waghenaer, 1533/34 tot 1606 en Johannes van Keulen, circa 1654-1715.

Handelscentrum van de wereld

Nu is de haven van Rotterdam hèt handelscentrum van de wereld. In de zestiende en zeventiende eeuw was dat de Zuiderzee. Via de drukke scheepsroute voeren schepen naar alle uithoeken van de wereld. De tentoonstelling brengt de ontwikkeling van de Zuiderzee en de zeegaten Marsdiep en Vliestroom in beeld. Die waren eeuwenlang de belangrijkste toegang tot de voormalige binnenzee en daarmee tot Amsterdam. Ook wordt er aandacht besteed aan de indijkingen langs de kust van de Zuiderzee en de droogleggingsplannen die zorgden voor de afsluiting van de Zuiderzee in 1932.

Geschiedenis

De aanleg voor de Afsluitdijk, en daarmee de drooglegging van de Zuiderzee, kwam voort uit een overstroming in 1916. Voor 14 januari 1916 had het al enkele dagen gestormd. Maar op die dag wakkerde de storm aan tot ruim 100 kilometer per uur. Doordat het water in de Zuiderzee door de storm in de dagen ervoor al een hoog peil had bereikt, ontstonden overstromingen. Bij deze overstromingen vielen 16 slachtoffers. Door deze ramp werd het besluit over de Afsluitdijk versneld en dat was het begin van het einde van de Zuiderzee.

Ontdek de geheimen van de woeste Zuiderzee in het Zuiderzeemuseum. De tentoonstelling Spiegel van de Zuiderzee is nog te zien tot en met 28 maart. Deze maand geen tijd? Koop dan het gelijknamige boek Spiegel van de Zuiderzee / druk 1.

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een museumpark en een binnenmuseum. In het museumpark staan authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied, zoals een kerk, een school, een visrokerij en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen. Het binnenmuseum biedt plaats aan tijdelijke tentoonstellingen.

Toegangsprijzen
Volwassenen: € 14,-.
Kinderen van 4 tot en met 12 jaar: € 8,40.
65+: € 13,50.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 maart 2010 - 1653

Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Waterwijs | Zuiderzeemuseum


Bezoek de tentoonstelling Waterwijs bij het Zuiderzeemuseum en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu!

Binnen enkele weken te bezoeken

Tussen Kunst & Kidz


Op 4, 5 en 6 mei organiseert het Zuiderzeemuseum Tussen Kunst en Kidz voor kinderen en hun families in het buitenmuseum.

Redders op zee


De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar! Ter ere van dit jubileum is er in het Zuiderzeemuseum een tentoonstelling te zien over de geschiedenis en gezichten...