Van buiten naar binnen

Hermitage: eeuw van gevoelige schilderkunst

Hermitage Amsterdam Redactioneel door

archief oud artikel 5 maart 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het succes van de Russische tsaren in de Amsterdamse Hermitage is ten einde. In polonaise vertrekken zij om plaats te maken voor de pioniers van de moderne kunst. Een grote collectie moderne kunst komt vanuit St. Petersburg naar Amsterdam. Door het verlangen naar vernieuwingen ontvlamde er een revolutie door kunstschilders als Matisse, Picasso, Derain en De Vlaminck. Voel hun bezieling in de tentoonstelling Matisse tot Malevich - pioniers van de moderne kunst.

Een cruciaal moment in de kunstgeschiedenis is het ontstaan van de moderne kunst. Op zoek naar bevrijding en het losbreken van de tradities in de schilderkunst stonden kunstenaars als Matisse, Van Dongen en Picasso aan de wieg van een revolutionaire kunststroming. Door de ontdekking van de fotografie werd de schilderkunst minder belangrijk als techniek om de werkelijkheid weer te geven. Franse schilders braken zich rond 1900 los van de traditionele manier van schilderen en vormden de eerste avant-garde beweging van het modernisme. Het doel van de kunstenaars was niet langer het weergeven van de werkelijkheid maar het oproepen van emoties. Door felle kleuren en een versimpelde weergave van de wereld om hen heen zetten de kunstschilders een nieuwe trend, die in vele stromingen uiteen zou lopen. Uit de collectie van de Hermitage in St.Petersburg komen meesterwerken van deze schilders en hun tijdgenoten naar Amsterdam.

Verzamelwoede

Deze prachtige collectie is te danken aan Iwan Morozov en Sergei Sjtsjoekin. Zij bewonderden de gedurfde schilderijen en verzamelden een grote collectie werken van onder meer Picasso en Matisse. Hiermee wilden ze jonge Russische kunstenaars inspireren om zo ook in Rusland een vernieuwende beweging op gang te brengen. In een presentatie van de Hermitage is te zien hoe deze bijzondere verzamelaars leefden. En hoe hun collecties tot stand kwamen. In de Oktoberrevolutie van 1917 werden de twee collecties van hen afgenomen. In 1948 kreeg de Hermitage in St.Petersburg daar een gedeelte van in beheer.

Matisse

Henri Matisse geldt als één van de meest getalenteerde kunstschilders van het modernisme. Zijn werk behoort tot het fauvisme. Hij was het middelpunt van de schilders die de fauvisten ofwel de wilde dieren werden genoemd. Deze groep Frans kunstenaars maakten gebruik van felle kleuren en harde lijnen. De Fauvisten wilden geen illusie van ruimte creëren en schilderden een plat vlak. In de tentoonstelling zijn 12 schilderijen en 4 sculpturen van Matisse te zien.

Picasso

Nog een bekende kunstschilder van het modernisme is Pablo Picasso. Zijn hele leven experimenteerde hij met uiteenlopende technieken en en in 1907 legde hij de basis van het kubisme. Dit kenmerkt zich door dikkere verflagen en een hardere manier van uitdrukken. In de tentoonstelling zijn twaalf schilderijen van zijn hand te bewonderen.

Kandinsky

Wassily Kandinsky, een naam die waarschijnlijk niet meteen herkenning oproept. Ook hij behoorde tot de kunstschilders van het modernisme. Na ontmoetingen met Matisse en Picasso was hij onder de indruk van de kleureffecten in hun werk. Onder invloed van muziek schilderde Kandinsky nog meer naar vanuit zijn gevoel. Zijn werk was nog expressiever door de muziek die hij op het doek tot uitdrukking bracht.

Malevich

Kazimir Malevich: wat Kadinsky kon, dat bracht hij verder. Het leven, de natuur, het 'zijn', alles bracht Malevich terug tot een zwart vlak. Dit is typerend voor de abstracte kunst, waar Malevich de grondlegger van was. Binnen deze richting in de moderne kunst zijn er geen echte objecten meer, geen tafels of stoelen, maar maakt de schilder door vormen en kleuren duidelijk wat hij bedoelt.

Tentoonstellingen

Na Matisse tot Malevich presenteert de Hermitage Amsterdam een tentoonstelling over Alexander de Grote.

'Matisse tot Malevich',
Hermitage Amsterdam
6 maart tot en met 17 september 2010
Toegangsprijs: €15,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.
Meer moderne kunst van Paul Gauguin in het Van Gogh Museum. Lees het artikel over Paul Gauguin.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 maart 2010 - 1209