1

Giotto laat meer van zichzelf zien

Ultraviolet licht onthult nieuwe details

Nieuws door

archief oud artikel 8 maart 2010 Geschiedenis In de Peruzzi-kapel in Florence hebben wetenschappers originele details van een schilderij van Giotto blootgelegd. Het schilderij in de twaalf meter hoge kapel onthulde nieuwe driedimensionale details in ultraviolet licht.

De kapel werd omstreeks het jaar 1320 door Giotto di Bondone beschilderd. Zijn werk was een voorbeeld voor Michelangelo, die 140 jaar na Giotto's dood werd geboren. Michelangelo beschilderde de Sixtijnse kapel. In de zeventiende eeuw vond de adellijke Peruzzi-familie dat de Peruzzi-kapel een nieuw design moest krijgen. Het oorspronkelijke werk van Giotto verdween onder een nieuwe beschildering.

Restauratiepogingen

Blijkbaar zag de familie het belang in van Giotto's werk, want in 1840 werd de nieuwe schilderlaag verwijderd. Helaas bleef er weinig over van Giotto's oorspronkelijke werk. Ondanks diverse restauratiepogingen leken de mooie details voor altijd verloren te zijn.

Tot nu. Wetenschappers keken in ultraviolet licht naar het schilderij van Giotto en zagen prachtige originele details. "Toen we het onder ultraviolet licht bekeken kregen al deze onduidelijke tekeningen - die door oudere restauraties vernietigd waren - een nieuw leven", vertelt onderzoeker Cecilia Frosinini.

Toeristen kunnen de details helaas niet zien. Het is te duur om de details in ultraviolet licht continu - met behulp van videoschermen - aan de bezoekers te tonen.

Een weekendje weg naar Florence? Op DagjeWeg.NL boek je gemakkelijk een hotel!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 maart 2010 - 80

Dit past bij 'Giotto laat meer van zichzelf zien'