Sotheby's veilt grootste kunstcollectie ooit

Karel Appel en Corneille onder de hamer

Nieuws door

archief oud artikel 8 maart 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Vanavond veilt veilinghuis Sotheby's Amsterdam de grootste verzameling kunst ooit in Nederland. De verzameling bestaat uit werken van bekende kunstenaars als Karel Appel, Corneille, Jan Schoonhoven en Martin Kippenberger.

De bijzondere Peter Stuyvesant Collectie is eigendom van British American Tobacco Nederland (BAT). De geschatte waarde van de geveilde collectie is meer dan vier miljoen euro.

Lees het artikel van DagjeWeg.NL over de Peter Stuyvesant Collectie.

Saai

De Peter Stuyvesant-collectie is de eerste bedrijfscollectie van Nederland. Deze werd in 1960 opgezet door Alexander Orlow, directeur van de Turmac Tobacco Company. Hij vond de fabriekshallen van de sigarettenfabriek in Zevenaar veel te saai. Om zijn werknemers te stimuleren schafte hij grote, kleurrijke schilderijen aan. De fabriek is inmiddels gesloten.

Kerncollectie

De kunstcollectie is de grootste verzameling van naoorlogse en hedendaagse kunst die ooit te koop is aangeboden op een veiling in Nederland. De collectie bestaat in totaal uit ruim 1000 werken, gemaakt door kunstenaars uit meer dan veertig landen. De kerncollectie omvat 163 werken van bekende kunstenaars. Deze gaat vanavond onder de hamer.

Lees meer over kunst op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 maart 2010 - 486

Dit past bij 'Sotheby's veilt grootste kunstcollectie ooit'