Ontwerp zelf een catwalkjurk

Een Alexander van Slobbe in de kast

Centraal Museum Nieuws door

archief oud artikel 10 maart 2010 Cultuur Utrecht, Utrecht Haute couture is voor de meesten een ver-van-mijn-bed show. Maar daar komt nu verandering in. Ontwerper Alexander van Slobbe heeft het patroon van één van zijn jurken vrijgegeven aan het Centraal Museum Utrecht. Bezoekers mogen zelf met het ontwerp aan de slag. Dat is weer eens wat anders dan een H&M-tje.

Alexander van Slobbe doet dit in verband met de overzichtstentoonstelling van zijn werk Stof Tot Nadenken in het Centraal Museum in Utrecht. Het Centraal Museum verzamelt zijn ontwerpen al vanaf de jaren ’90. De mode- en kostuumcollectie van het museum behoort tot de belangrijkste van Nederland.

Naaien for dummies

In de tentoonstelling is een zaal ingericht als naaiatelier, waar bezoekers zelf aan de slag kunnen met het patroon van Van Slobbe, de jurk Joy-CM. De bedenkers van de tentoonstelling willen bezoekers hiermee een kijkje gunnen in het brein van de ontwerper. Bekende kunstenaars en ontwerpers verzorgen verschillende workshops, zoals Naaien for dummies. En als klap op de vuurpijl is er een ontwerpwedstrijd en een modeshow in het museum. De tentoonstelling is nog tot en met 16 mei te zien in Utrecht.

Van Slobbe

Van Slobbe was zijn tijd ver vooruit. Zijn ontwerpen waren vanaf de late jaren '80 over de hele wereld te zien in onder andere Tokyo, New York, Los Angeles, Wenen, San Paolo en Hong Kong. In 1988 richtte hij het vrouwenlabel orson + bodil op, in 1993 volgde het populaire mannenlabel SO. In 2003 won hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.

Lees meer nieuws over mode op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 maart 2010 - 531