1

Armzalige loontjes voor Hollywood-acteurs

Julia Roberts verdient geen $20.000.000 meer

Nieuws door

archief oud artikel 15 maart 2010 Showbizz De duurste champagne, de mooiste jurken en elke dag paraderen over weer een andere rode loper. Hollywood, een sprookje op aarde. Of toch niet? De crisis heeft ook daar toegeslagen en acteurs en actrices hebben flink moeten inleveren op hun salaris.

Een paar dagen voor de Oscar-uitreiking bekeek The New York Times het salaris van de hoofdrolspelers van alle tien voor een Oscar genomineerde films. Samen ontvangen ze nauwelijks meer dan de 20 miljoen dollar die Julia Roberts in 2000 in haar eentje kreeg voor Erin Brokovich. Maar ook Roberts zelf zal niet meer het salaris ontvangen dat ze toen kreeg. James Ulmer laat op zijn website Ulmerschaal zien dat Roberts van best verdienende actrice naar een magere twaalfde plek afdaalde. Reese Witherspoon en Meryl Streep zijn actrices, waarvan het salaris wel is gestegen.

Oorzaken

Het bioscoopbezoek is vorig jaar sterk gestegen, dat zou de bezuinigingen op salarissen moeten voorkomen. Maar de kosten voor marketing stijgen en de verkoop van films op dvd neemt af. 'Waarom kopen als je films ook gratis kunt downloaden?', denken veel mensen.

De betaling gaat nu ook heel anders dan vijf jaar geleden. Vroeger stroomde het salaris meteen binnen op het moment dat de film in roulatie ging. Nu moeten acteurs wachten tot de productiekosten van de film zijn terugverdiend. Als er winst wordt gemaakt, krijgen ook de sterren hun percentage.

Ook het privéleven van acteurs heeft te maken met het dalen van salarissen. De acteur met het sterkst dalende salaris is Mel Gibson. Denk aan het fiasco waarbij Gibson dronken achter het stuur zat. Daarna verzette hij zich sterk bij zijn arrestatie. Ook heeft Gibson aangegeven zich meer te willen richten op regisseren in plaats van acteren. "De filmindustrie vergeet zulke dingen niet", vertelt James Ulmer.

Toch is het niet helemaal over met de glamour in Hollywood. Het minimumsalaris voor een acteur bedraagt nog steeds 65.000 dollar. Daar kan nog best wat Cristal Champagne van worden gekocht.

Lees meer nieuws over Hollywood en films op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 maart 2010 - 249

Dit past bij 'Armzalige loontjes voor Hollywood-acteurs'