Drie musea delen in winst Stuyvesant

Cobra Museum | Nieuws door

Droomopbrengst financieel hulpmiddel voor Nederlandse cultuur

16 maart 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Niet alleen tabaksonderneming British American Tobacco Nederland (BAT NL) is blij met de droomopbrengst van 13,5 miljoen euro voor de Peter Stuyvesantcollectie. Ook drie Nederlandse musea delen in de winst.

De geluksvogels zijn het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Armando Museum in Amersfoort en het Cobra Museum in Amstelveen. Het eerstgenoemde museum krijgt 500.000 euro, de andere musea krijgen beide 100.000 euro.

Lees de artikelen over de Stuyvesantcollectie en over de veiling in Sotheby's.

Cobra

BAT NL wil met de schenking het culturele leven van Nederland stimuleren. Het bedrijf heeft voor deze drie musea gekozen, omdat zij historische banden hebben met de Peter Stuyvesant Collectie. Zo werkten het Cobra Museum en BAT NL samen bij projecten. Ook lag de nadruk van de collectie eerst vooral op Cobra schilders als Karel Appel, Constant, Lucebert en Corneille.

Saai

De Peter Stuyvesant Collectie is de eerste bedrijfscollectie van Nederland. Deze werd in 1960 opgezet door Alexander Orlow, directeur van de Turmac Tobacco Company. Hij vond de fabriekshallen van de sigarettenfabriek in Zevenaar veel te saai. Om zijn werknemers te stimuleren kocht hij grote, kleurrijke schilderijen. De fabriek is inmiddels gesloten.

De veiling van 163 schilderijen en sculpturen bij veilinghuis Sotheby's in Amsterdam leverde ruim 13,5 miljoen euro op, veel meer dan de verwachte opbrengst van 4 tot 5 miljoen. De rest van de collectie komt later in twee delen onder de hamer.

Lees nog meer nieuws over kunst en cultuur op DagjeWeg.NL.
Laatst gewijzigd: 2016-07-28 15:39:39 · Gepubliceerd: 2010-03-16 10:51:17 - 113