1

Culturele fitness op de Martinitoren

Beklim de d'Olle Grieze en train die beenspieren

Martinitoren Reportage door

archief oud artikel 16 maart 2015 Cultuur Groningen, Groningen Midden in de stad Groningen vinden we de Martinitoren. D'Olle Grieze, zo wordt deze prachtige kerktoren door de Groningers genoemd. De toren is maar liefst 97 meter hoog en DagjeWeg.NL besteeg de trappen tot 56 meter! Ga mee spieren trainen op de smalle trappetjes met wel 251 treden.

Een rode deur staat uitnodigend voor ons open. Daarachter verschuilt zich een smalle stenen trap, die meteen de hoek ombuigt. Even krijgen we het benauwd, moeten we in zo'n smalle gang helemaal omhoog? Dapper zetten we de eerste stappen richting de 56 meter, die bezoekers van de Martinitoren mogen beklimmen. De huidige toren is niet de eerste die de Grunningers hebben versleten. De eerste toren stortte in en blikseminslag werd de tweede toren noodlottig. Ook de huidige, derde toren ondervond tegenslag. In 1469 startte de bouw van de Martinitoren, maar de toren brandde door vreugdevuren tot 69 meter af. Met de restauratie in 1627 heeft de toren eindelijk de huidige 97 meter bereikt.

DagjeWeg.NL beklom ook de Domtoren in Utrecht. Lees de reportage over de Domtoren!

Volk van stad en land

Gelukkig komen we al snel op een eerste tussenstop, waar we een glimp opvangen van de 13 luiklokken. Maar om deze echt van dichtbij te bekijken moeten we nog ruim honderd treden omhoog. We klimmen maar meteen door en draaien rond in de toren. Stapje voor stapje komen we dichterbij. Zo nu en dan kunnen we door een raampje al een stukje van het uitzicht zien. Aangekomen bij de eerste omgang bekijken we de nieuwste klok van de Martinitoren. Zijn naam is Kromstaart. Hij weegt ruim 5550 kilo en heeft een doorsnede van ruim twee meter. Geen kinderachtig klokje dus. In de klok staat het volgende geschreven:

Kromstaart mag men mij noemen,
de Groningers zal ik roemen,
want volk van Stad en Land,
schonk mij met milde hand
1040-1990 Groningen stad 950 jaar.


Kromstaart, in 1994 geïnstalleerd, is niet de grootste klok van de Martinitoren. De grootste van de drie basklokken in de toren, Salvator, heeft een diameter van 2,23 meter en weegt 7850 kilo! Gelukkig hangen de klokken goed vast. Naast deze megaklokken hebben ook kleinere klokken een plaatsje in de toren. Het carillon heeft in totaal wel 52 klokken en is daarmee de op één na grootste van Nederland. Het grootste carillon is die van de Domtoren in Utrecht.

Uitzicht

Hoger dan de tweede omgang kunnen we helaas niet komen. Door recente ongelukken zijn de omgangen met hekken afgesloten. Maar het is hoe dan ook een geweldig uitzicht over de stad. De wind blaast door de galmgaten en we knijpen onze ogen dicht. Beneden ligt de Grote Markt met minuscule marktkraampjes. Enthousiast proberen we alles in de verte te herkennen, van de universiteit tot het stadion van FC Groningen. Hoog boven alle mensen is het heerlijk rustig, alleen daarom is een beklimming al de moeite waard! Nu is de afdaling het enige wat ons nog rest en met licht trillende benen komen we weer beneden. Voor wie meer wil weten over de klokken in de Martinitoren is het aan te raden om een gids te boeken. De informatie die de reguliere bezoeker ontvangt bij een entreeticket is minimaal.

Monumenten

Behalve de Martinitoren kent de stad Groningen nog veel meer prachtige gebouwen. Bij de Martinitoren hoort de Martinikerk. Deze is van 25 april tot en met 11 november geopend voor publiek. Voor orgelliefhebbers worden hier regelmatig concerten georganiseerd. Het stationsgebouw van Groningen is één van de allermooiste in Nederland. Het gebouw werd in 1896 voltooid en is in de oude glorie bewaard gebleven. Ook Der AA-Kerk is open voor publiek. Bekijk de gewelfschilderingen, de mooi bewerkte kansel en het orgel van de beroemde Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger.

Uitrusten

Een lekkere cappucino, macchiato of latte serveren ze bij Doppio. Deze gezellige espressobar is een prima plekje om even bij te komen van de klim. Geen zin in koffie, maar meer een theeleut? Neem dan bijvoorbeeld een echte Indian Chai bereid met melk. Populair in het centrum van Groningen is het NewsCafe. Op een drukke dag is het moeilijk hier een tafeltje te bemachtigen, maar het is zeker de moeite waard. De Hot Chocolat met slagroom is hier een ware chocoladebom, heerlijk! In de zomer zitten de terrassen rond het NewsCafe stampvol en dat is geen wonder: het is een heerlijk zonnig plekje tussen de hoge gebouwen.

Winkelen

Wie vanaf de Vismarkt terug naar het station wil, doet er goed aan om de Folkingestraat in te lopen. Deze straat zit stampvol met gezellige winkeltjes, net iets aparter dan de bekende Herestraat. Bijvoorbeeld Wijsneus, voor kinderkleding of 't Babbelaertje vol snoep. Lekker voor onderweg naar huis! Op de Vismarkt zit ook een mooie winkel: Kruiden & Keramiek. Bij de eerste stap binnen omhult de geur van verse kruiden je meteen. Allerlei leuke dingetjes voor de keuken zijn hier te vinden.

Eten

En als afsluiter nog een hapje eten in de stad. DagjeWeg.NL kreeg een paar goede tips van een enkele Groningse studenten.

Lees meer over Groningen op DagjeWeg.NL!
Foto 1. De Martinitoren in Groningen. Foto: Flickr
Foto 2. De trap omhoog. Foto: Grytsje Anna Pietersma
Foto 3. Kijkje bij de klokken. Foto: Grytsje Anna Pietersma
Foto 4. Uitzicht over de Grote Markt. Foto: Grytsje Anna Pietersma
Foto 5. De Stationshal in Groningen. Foto: Flickr
Foto 6. Het Goudkantoor. Foto: Grytsje Anna Pietersma

Laatst gewijzigd: 2023-05-11 09:50:52 · Gepubliceerd: 16 maart 2015 - 8975