Bijzonder hotel in hartje Zaandam

Nieuws door

Zeventig Zaanse huisjes op elkaar

17 maart 2010 Toerisme Zaandam, Noord-Holland In het centrum van Zaandam zijn zeventig Zaanse huizen op elkaar gestapeld. Het hotel met twaalf verdiepingen is dé blikvanger van het Noord-Hollandse stadje.

De zeventig huisjes zijn uitgevoerd in vier kleuren groen. Ieder huisje heeft een eigen unieke Zaanse stijl. In totaal zijn er vijf stijlen verwerkt in het hotel: van een simpel arbeidershuisje tot een notarishuis. Samen is het veertig meter hoge gebouw een potpourri van Zaanse elementen.

Het gebouw is een creatie van Wilfried van Winden van WAM-architecten in Delft. Hij kreeg de afgelopen tijd veel positieve signalen. Sommige architecten vinden het gebouw echter helemaal niets. "Ach, dat soort opmerkingen hoor je al gauw, als je geen strak en modern gebouw maakt", zegt de architect in dagblad Trouw.

Fusion-architectuur

Van Winden heeft gebruik gemaakt van zogenaamde 'fusion-architectuur'. In het hotel zijn allemaal verwijzingen verwerkt naar het Zaanse verleden. "Fusion is ook een houding, een strategie van de open geest die geen taboes aanvaardt", legt Van Winden uit. Oud en nieuw worden gemixt, zodat een prettige en herkenbare omgeving ontstaat.

Het hotel kostte vijftien miljoen euro om te maken. Nu staat het hotel nog vrij, maar over een jaar staat de hele wijk vol gebouwen. Bekijk niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant. De verschillende kamers van het hotel zijn prachtig. Zo is één hotelkamer gebouwd in een Zaanse mosterdkamer. En er is een Tsaar Peterkamer met een bedstee.

Dagje weg

Een dagje weg naar Zaandam? Vergeet niet de bekende bezienswaardigheden te bekijken. Ga naar de Zaanse Schans, bekijk de allereerste vestiging van Albert Heijn en bekijk een theatervoorstelling in het Zaantheater!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-03-17 08:13:43 - 510