1

Wil de echte moeder opstaan?

DNA-mysterie Apenheul eindelijk opgelost

Apenheul Nieuws door

archief oud artikel 17 maart 2010 Toerisme Apeldoorn, Gelderland Het lijkt een spannend mysterie uit het nieuwe tv-programma DNA Onbekend. Na twee jaar is ontdekt dat de moeder van aapje Mapasa uit de Apenheul niet zijn echte moeder is. Rara, hoe kan dit?

Gorillavrouwtje Mandji is niet de echte moeder van de kleine Mapasa (2,5 jaar). Het is het vrouwtje Kisiwa die op 15 oktober 2007 in Apenheul beviel van een gezonde baby. Maar Mandji verscheen op dezelfde dag met de baby op de gorillavoedering. Mapasa is dus op mysterieuze wijze direct na zijn geboorte van moeder gewisseld.

Lees meer nieuws over de Apenheul op DagjeWeg.NL.

Moederinstinct

Beide vrouwtjes waren in dezelfde periode zwanger. Toen Kiwasa was bevallen en haar baby even onbeheerd achterliet, speelde Mandji's moederinstinct op en nam het aapje mee. Mandji beviel zelf van een dode baby. Maar verzorgers konden destijds niet ontdekken bij wie het dode aapje hoorde.

Willem Wever

In het kinderprogramma Willem Wever is het mysterie nu ontrafeld. In de afgelopen tijd is er DNA-materiaal verzameld, van de moeders Mandji en Kiwasa, van vader Jambo en van het aapje Mapasa. Mapasa is dus een adoptiekind. En dat is erg bijzonder, want gorilla's nemen niet vaak uit zichzelf de zorg voor andermans kind over.

Vanmiddag om 16:50 uur is de uitzending van Willem Wever te zien op Nederland 3. Via het Mapasa-raadsel wordt de vraag beantwoord: hoe werkt een DNA-test?

Bekijk de dierentuinenpagina van DagjeWeg.NL en ga op bezoek bij bijzondere dieren.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 maart 2010 - 248

Dit past bij 'Wil de echte moeder opstaan?'