Dit weekend: Sterrenkijkdagen 2010

Kijk eens door een telescoop

Volkssterrenwacht Beisbroek Nieuws door

archief oud artikel 18 maart 2010 Wetenschap Voor de 34ste keer worden in Nederland de Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. Jong en oud zijn dit weekend op zeventig plaatsen in het land van harte welkom om eens door een telescoop te kijken.

Veel sterrenwachten openen gratis hun deuren of vragen een gereduceerde entreeprijs. Dit weekend zijn veel planeten mooi te zien. Zo staat Mars redelijk dicht bij de aarde, waardoor de Rode Planeet goed te zien is. Vooral de poolkappen zijn duidelijk zichtbaar.

Saturnus en Titan

Daarnaast is de planeet Saturnus te zien in het sterrenbeeld Maagd. Saturnus is goed te zien, aangezien deze planeet het helderste lichtpuntje aan de oostelijke hemel is. Door een telescoop zijn de ringen van Saturnus vlijmscherp te zien. Ook de grootste maan Titan duikt op.

De Pleiaden

De maan is de komende dagen als een sikkel te zien nabij de mooie open sterrenhoop de Pleiaden. De Pleiaden - ook wel het Zevengesternte genoemd - is een groep van jonge sterren. Wie door een telescoop kijkt ziet honderden helderblauwe lichtpuntjes.

Met het blote oog

De lucht ziet er niet alleen mooi uit door een telescoop: ook met het blote oog is er veel te zien. Probeer de bekende sterrenbeelden te herkennen, zoals Grote Beer, Orion en Cassiopeia. Het zoeken van sterrenbeelden is niet alleen educatief, maar ook erg leuk. Ook door een verrekijker ziet de nachthemel er prachtig uit. Gebruik een verrekijker om de maan te observeren en bewonder de vele kraters.

Deelnemers

Kijk voor een overzicht van alle deelnemers op de website van De Koepel. Ook in België worden de sterrenkijkdagen gehouden. Een overzicht van de Belgische deelnemers staat op de website Sterrenkijkdag.be.

Een avondje weg naar een sterrenwacht? Op DagjeWeg.NL staan de beste sterrenwachten in Nederland en België.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-03-18 08:24:18 - 238