Unesco-schat in zak en as

Kinderdijk |  deel via WhatsApp | Nieuws door

"Verwoesting groot verlies voor hele wereld"

18 maart 2010 Cultuur De Werelderfgoedlijst van Unesco moet helaas één van haar schatten missen. Door een brand in de Oegandese hoofdstad Kampala zijn de historische graftombes van Kasubi in vlammen opgegaan.

Het tempelcomplex was een grote toeristische trekpleister voor Uganda. Ook hebben ze een grote symbolische en religieuze betekenis voor de grootste bevolkingsgroep van Oeganda, de Baganda. Zij organiseren er elk jaar een bedevaart. De Baganda geloven dat de brand is aangestoken. Maar tot nu toe is de oorzaak van de brand onbekend. Na de verwoesting van de tombes gingen duizenden mensen de straat op. Bij confrontaties met de politie vielen zeker twee doden.

Lees meer nieuws over Unesco op DagjeWeg.NL.

Unesco

Het tempelcomplex bevatte een mausoleum en een groot aantal kunstvoorwerpen van het Bugandakoninkrijk uit 1884. De laatste koning die er werd begraven, was Fredrick Walugembe Muteesa II (1924-1969).

Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco, is geschokt. "De tombes van Kasubi zijn van grote culturele en religieuze betekenis. De verwoesting is een groot verlies voor de hele wereld. Ook vind ik het verschrikkelijk dat twee mensen hun leven hebben verloren bij de protesten om de brand. Ik hoop dat de rust weer snel terugkomt in deze moeilijke tijd."

Onrustig

Het is al tijden onrustig tussen de huidige koning van Buganda, Ronald Muwenda Mutebi II, en de president van Oeganda, Yoweri Museveni. De koning van Buganda wil dat zijn koninkrijk meer te zeggen krijgt. Dat heeft geleid tot botsingen met de Oegandese regering. De Oegandese koninkrijkjes werden in de jaren zestig afgeschaft. President Yoweri herstelde de koninkrijken in 1993, maar zonder politieke macht en alleen met culturele rechten.

Ook Nederland heeft Werelderfgoederen. Bezoek bijvoorbeeld Kinderdijk, het Rietveld Schröder Huis of Schokland.

Bekijk ook het complete overzicht van werelderfgoederen in Nederland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-03-18 14:54:56 - 113