1

@ gaat naar het museum

De bijzondere historie van het apenstaartje

Cobra - museum voor Moderne Kunst Amstelveen Nieuws door

archief oud artikel 23 maart 2010 Geschiedenis Het apenstaartje - @ - krijgt een plek in het Museum voor Moderne Kunst in New York. Het beroemde museum nam het symbool op in de designcollectie.

Het @-symbool is al honderden jaren in gebruik. Wetenschappers troffen het apenstaartje aan in economische documenten van Venetiaanse kooplieden in de zestiende eeuw. Het apenstaartje had in de historie verschillende betekenissen. In Nederland gebruikte men @ voor het woord anno. @ 1672 betekent dus anno 1672. In het buitenland werd @ gebruikt als afkorting van 'at' of 'at the cost of' (ten koste van), bijvoorbeeld: 7 kilo suiker @ 2 gulden per stuk = 14 gulden. Op buitenlandse rekeningen pronkte het teken regelmatig. Bizar: het apenstaartje betekende vroeger 'hond' in Rusland en 'kat' in Finland.

Internet

In 1971 gebruikte Ray Tomlinson het teken om de eerste e-mail te versturen. Hij zocht een teken om de naam van een persoon en de naam van een computer te scheiden. Aangezien het apenstaartje nauwelijks werd gebruikt, leek het hem slim om dit teken in te zetten.

Sindsdien is het apenstaartje niet meer weg te denken. Iedereen weet hoe het apenstaartje geschreven wordt en iedereen gebruikt het symbool dagelijks. Het is dan ook niet vreemd dat het Museum of Modern Art het apenstaartje roemt om de designkracht.

Museum voor Moderne Kunst

Het Museum voor Moderne Kunst in New York bevat kunstwerken van verschillende kunststromingen en schilderstijlen, zoals het symbolisme, het futurisme en het fauvisme. Vincent van Gogh's Sterrennacht is één van de hoogtepunten van het Amerikaanse museum.

Bekijk een overzicht van alle musea in Nederland!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 maart 2010 - 178