Dak van paleis Nero stort in

Geen doden of gewonden

Nieuws door

archief oud artikel 31 maart 2010 Geschiedenis Een deel van het dak van de eeuwenoude Domus Aurea is ingestort. De Romeinse keizer Nero liet het grote paleis 1.950 jaar geleden bouwen. De Italiaanse media melden dat er geen slachtoffers onder het puin liggen.

Door hevige regenval stortte ongeveer zestig vierkante meter van het gewelf in één van de galerijen in. De Italiaanse burgerberscherming waarschuwt dat door de regen meer oude gebouwen in Rome kunnen instorten.

Een beheerder van Domus Aurea vindt dat er direct gestart moet worden met het restauratieproject. Hij vindt de huidige situatie "alarmerend".

Domus Aurea

De Domus Aurea - Gouden Huis in het Latijn - is tussen 64 en 68 na Christus gebouwd in het centrum van Rome. Nero besloot in het jaar 64 het paleis te bouwen, omdat een ander paleis - de Domus Transitoria - door een brand was verwoest. Er gaan geruchten dat hij de brand zelf had aangestoken, om plaats te maken voor de Domus Aurea.

Nero pleegde in het jaar 68 zelfmoord, toen het paleis nog niet helemaal af was. De jaren erop plunderden de Romeinen het bladgoud, marmer en ivoor. Het paleis verwilderde en verdween onder de resten van de Thermen van Trajanus. In de zestiende eeuw werd het paleis ontdekt door kunstenaars als Rafaël, Pinturicchio en Ghirlandaio. Sinds 1999 is het paleis open voor het publiek.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 31 maart 2010 - 282

Dit past bij 'Dak van paleis Nero stort in'

1 reactie