1

DagjeWeg.NL doet Blijdorp in de ban

Redactie verbijsterd over muilkorven van haaien

Diergaarde Blijdorp Nieuws door

archief oud artikel 31 maart 2010 Natuur Rotterdam, Zuid-Holland DagjeWeg.NL is verbijsterd om de praktijken die diergaarde Blijdorp erop na blijkt te houden: het dierenpark mishandelt haaien. Een aantal haaien krijgt vanaf morgen niets meer te eten. Deze dieren worden gemuilkorfd door de verzorgers, nadat zij als 'te gevaarlijk' zijn afgedaan. DagjeWeg.NL hoopt op medeleven.

Angst

Een aantal zwartpunthaaien in het haaienbassin van het Oceanium deed zich regelmatig tegoed aan hun medebewoners. Vermoedelijk waren de verzorgers bang voor de haaien, waardoor ze de dieren niet genoeg te eten gaven. Hier blijkt hoe angst kan leiden tot wreedheid. Het dierenpark heeft nu een grondige oplossing bedacht om van de haaien af te komen: muilkorven.

De diergaarde spreekt over 'een unieke methode' om de haaien in toom te houden. Blijdorp: “Het muilkorfje laat voldoende water door om de haai te laten ademen, maar weerhoudt het dier om een hapje te nemen uit de school valse haringen.” Het muilkorven vindt morgen plaats.

In hoeverre hier nog sprake is van verzorging, valt te betwisten. De haaien worden in trance gebracht door met de hand zachtjes over de snuit van het dier te wrijven. Vervolgens wordt het dier op de rug gedraaid. De haai blijft op deze manier roerloos drijven, zodat hij kan worden voorzien van een speciale muilkorf.

Verhongeren

Tot nu toe werden de haaien eens per twee dagen gevoerd door middel van 'targettraining'. Om eten te krijgen moest de haai met zijn snuit een 'target' aanraken. Na een kliksignaal kreeg hij vervolgens voer. Deze unieke voedermethode is ook door Blijdorp ontwikkeld. Vanaf morgen is het voor de haaien onmogelijk om zich nog langer van voedsel te voorzien. De haaien zullen verhongeren.

Volgens marien bioloog Michael Laterveer is er nog nooit een dergelijk onderzoek uitgevoerd. De methode is uniek in de geschiedenis. Jammer dat men in Blijdorp geen moeite heeft met het muilkorven van haaien. Wat dat betreft zouden zwartpunthaaien vele malen beter af zijn in de oceaan.

Hoop

DagjeWeg.NL hoopt op medestanders. Mensen met gevoel, die begrijpen dat deze haaien onrecht wordt aangedaan. Mensen die zo sympathiek zijn om de komende dagen deze dierentuin vooral niet te bezoeken. Totdat Blijdorp zelf inziet dat het noodzakelijk is de haaien van hun muilkorven te ontdoen, omdat er vanaf morgen zo weinig bezoekers meer door de poort komen.

Laat hieronder uw reactie achter. DagjeWeg.NL zal deze bundelen en aanbieden aan Blijdorp.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 31 maart 2010 - 1597