Naakte danseressen in Hermitage

Hermitage Amsterdam | Nieuws door

Beroemd werk Matisse naar Amsterdam

1 april 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het beroemde staatsmuseum de Hermitage in het Russische Sint Petersburg leent het schilderij De dans van Henri Matisse uit aan de Amsterdamse Hermitage.

Het bekende werk van Matisse (1869-1954) wordt zelden uitgeleend. Toch gaf het ministerie van Cultuur in Moskou toestemming om het doek zes weken uit te lenen aan Amsterdam. Dit is de eerste keer dat het schilderij in Nederland te zien is.

Matisse tot Malevich

Momenteel is in de Hermitage een tentoonstelling te zien over de pioniers van de moderne kunst: Matisse tot Malevich. Een woordvoerder van de Hermitage meldt dat het schilderij een goede aanvulling is op deze tentoonstelling.

Twee versies

Op het doek 'De dans' dansen vijf naakte vrouwen in een cirkel om elkaar heen. De definitieve versie van dit werk hangt in de Hermitage in Sint Petersburg. Matisse maakte ook een eerste versie van De dans. Deze is te bewonderen in het Museum of Modern Art in New York.

Matisse

Matisse was een bekende Franse kunstschilder en beeldhouwer. De werken van Matisse behoren tot het fauvisme, een Europese kunststroming. Binnen de schilderkunst is fauvisme te herkennen aan het gebruik van felle kleuren. Deze kleuren worden nauwelijks gemengd.

Fauvisme

Bekende kunstschilders van het fauvisme zijn Georges Braque, Maurice de Vlaminck, Kees van Dongen, Othon Friesz en natuurlijk Henri Matisse.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-04-01 08:54:12 - 712