Slag om Arnhem leeft verder in Airborne Museum

Museumdirecteur: "Dagboeken leggen gevoelens burger bloot"

Airborne Museum 'Hartenstein' Nieuws door

archief oud artikel 1 april 2010 Geschiedenis Oosterbeek, Gelderland Het Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek werd zaterdag blij verrast met een aantal dagboeken en objecten rondom de slag om Arnhem. "Nu weten we ook hoe burgers de slag hebben ervaren", zegt museumdirecteur Dick Schluter.

De objecten zijn afkomstig van twee artsen die tijdens en na de slag om Arnhem betrokken waren bij de verzorging van Britse gewonden in Hotel De Tafelberg. "Er is al heel veel informatie bekend over de Tweede Wereldoorlog", vertelt Schluter. "Dat is voornamelijk militaire informatie, maar er is heel weinig informatie bekend over hoe burgers de oorlog beleefden. Waar waren ze bang voor? Waar hadden ze twijfels over? En waar waren ze moedig in? Hier zijn dagboeken uitermate geschikt voor. Kijk maar naar het dagboek van Anne Frank. In de Tweede Wereldoorlog zijn natuurlijk miljoenen Joden vermoord, maar hoe hebben burgers dat ervaren?"

Documenten als deze passen perfect in het Airborne Museum 'Hartenstein'. "De twee families, Van Maanen en Giesberts, hebben contact opgenomen met het Airborne Museum 'Hartenstein' of de stukken interessant waren voor ons documentatiecentrum", vertelt Schluter. "En interessant, dat waren ze zeker. Deze documenten zorgen voor zoveel meer inzichten in de slag om Arnhem."

Rode Kruis

Het museum werd niet alleen blij gemaakt met dagboeken. De familie Van Maanen gaf nog meer: "Namelijk een helm met het Rode Kruisteken en ook een Rode Kruisvlag. Deze heeft dokter Van Maanen gebruikt tijdens een wapenstilstand. Zo wilde hij de Britse gewonden evacueren."

Nieuwsgierig geworden? Vanaf begin mei zijn de objecten in de vaste collectie van het museum in Oosterbeek te zien. "Het kost even wat tijd om voor de documenten een mooi plekje te vinden", aldus Schluter. "Door de dagboeken kan natuurlijk niet gebladerd worden, daarvoor zijn de documenten te kwetsbaar. Het dagboek wordt opengelegd op de passage van de slag om Arnhem en dat wordt achter glas gelegd." Ook de vlag en de helm zijn te zien.

Bezoek de museumstartpagina van DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2016-07-28 15:36:48 · Gepubliceerd: 2010-04-01 14:16:35 - 556