Texel herdenkt slachtoffers

Luchtvaart en oorlogsmuseum Texel |  deel via WhatsApp | Nieuws door

65 jaar na Georgische opstand worden slachtoffers herdacht

6 april 2010 Geschiedenis Texel, Wadden Exact 65 jaar geleden ontvlamde op het eiland Texel een heftige strijd tussen achthonderd op het eiland gelegerde krijgsgevangen Georgiërs en Duitse militairen van het vasteland. Vandaag herdenkt Texel de tien Texelaars, die de Duitsers als vergelding voor de Georgische opstand fusilleerden.

De Georgiërs waren krijgsgevangenen die voor de Duitsers werkten: zo konden ze de gevangenkampen ontsnappen en hadden ze meer kans in leven te blijven. Toen zij hoorden dat een aantal van hen tegen de geallieerden zou moeten vechten, voerden zij een verrassingsaanval uit. Vierhonderd Duitse soldaten waren hun doelwit. Enkele van deze soldaten wisten naar Den Helder te komen en sloegen alarm. Daarop stuurden de Duitsers een grote troepenmacht naar het eiland.

Herdenkingsdienst

Als vergelding voor de Georgische muiterij fusilleerde de Duitsers een dag later tien Texelaars. Vandaag worden zij herdacht met een militair ceremonieel. Tussen 10:30 uur en 11:00 uur is in de Joost Dourleinkazerne (De Mok) een herdenkingsdienst.

Afloop

Tot 21 april woedde het gevecht tussen de Duitsers en de Georgiërs. Uiteindelijk brak de Georgische weerstand en joegen de Duitsers de overgebleven strijders op. Pas op 20 mei zetten de eerste geallieerden voet aan Texelse wal. Bij de opstand kwamen ruim honderd Texelaars om. Ook 565 Georgiërs en ongeveer 800 Duitsers vonden de dood. Op de Georgische begraafplaats Loladze in Den Burg zijn de Georgische strijders begraven. Een permanente tentoonstelling over de slag is te zien in het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel.

Film

In het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam gaat vandaag de film De Vliegenierster van Kazbek in première. Deze film gaat over het Texelse meisje Marie, die droomt van bergen en een leven ver van de strenggelovige eilandgemeenschap. Door de legering van Georgische militairen verandert haar leven drastisch. Vanaf donderdag is de film te zien in de bioscopen.

Bekijk de trailer

Kom meer te weten over de Texelse opstand en bekijk een film van de NOS: Sondermeldung Texel: Opstand der Georgiërs.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-04-06 09:43:02 - 399