1

Tentoonstelling Munch komt naar Nederland

Meer dan 150 werken komende herfst te zien in Kunsthal

Kunsthal Nieuws door

archief oud artikel 13 april 2010 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland In de Kunsthal in Rotterdam is komende herfst een grote tentoonstelling van de schilder Edvard Munch te zien. Dit maakte het museum gisteren bekend.

Er komen ruim 150 werken van Munch naar Nederland. De schilderijen zijn afkomstig uit particuliere collecties. De tentoonstelling is te zien van 18 september tot en met 21 februari 2011.

Moeilijke jeugd

De Noorse schilder Edvard Munch maakte het wereldberoemde schilderij De Schreeuw. Dit schilderij werd in 2004 gestolen, maar in 2006 weer gevonden. Munch had een zware jeugd. Zo stierven zijn moeder, zus en vader voor zijn 29ste verjaardag. Hij verwerkte zijn emoties in kunst. Zo gaat het schilderij Het zieke kind uit 1885 over zijn zieke zusje.

Angsten en emoties

Munch had een grote voorliefde voor het expressionisme. Daarnaast werd zijn werk beïnvloed door het impressionisme en het symbolisme. Munch was een expert in het uitbeelden van menselijke emoties, angsten en onzekerheden. Niet opvallend, want Munch was alles behalve een stabiele man. Zo was hij vaak depressief en kreeg hij in 1908 een zenuwinzinking.

In Nederland hangt het werk 'Twee jonge meisjes bij een bloeiende appelboom' in het Museum Boijmans van Beuningen. De meeste werken van Munch zijn te vinden in het Edvard Munch Museum in Oslo.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 april 2010 - 752

Dit past bij 'Tentoonstelling Munch komt naar Nederland'