1

Schilderij oorlogsslachtoffer geveild

Koekkoek brengt 673.000 euro op

Nieuws door

archief oud artikel 14 april 2010 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Veilinghuis Christie's heeft een schilderij van Barend Cornelis Koekkoek geveild voor 673.000 euro. De opbrengst gaat naar de erfgenamen van de Joodse zakenman J.A. van Bever. Hij verloor het schilderij in de Tweede Wereldoorlog en kwam om in concentratiekamp Auschwitz.

Het zomerse bosgezicht van Koekkoek (1803-1862) werd onlangs teruggevonden in museum Haus Koekkoek in de Duitse stad Kleef.

Schilderijen van de 'prins der landschapsschilders' verruilen regelmatig voor hoge prijzen van eigenaar. Zes schilderijen van Koekkoek gingen in het verleden voor hogere bedragen dan 673.000 euro naar andere partijen.

Wie was Koekkoek?

Barend Koekkoek stierf in 1862 in Kleef, maar werd geboren in het Nederlandse Middelburg. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Koekkoek is het meest bekend om zijn romantische landschapsschilderijen. De landschappen zijn geen exacte weergave van de realiteit, maar een poëtisch beeld van de werkelijkheid.

Belangrijk in het werk van Koekkoek is de lichtinval. Koekkoek beschrijft licht als "de ziel van alles". Licht accentueert een gedeelte van een schilderij, zodat het oog van de toeschouwer automatisch op dat gedeelte valt.

Koekkoek kreeg in 1858 een beroerte. Vier jaar later stierf hij op 58-jarige leeftijd. Zijn nalatenschap is een grote collectie prachtige schilderijen met liefhebbers in binnen- en buitenland.

Een Koekkoek in een museum zien? Kijk eens op DagjeWeg.NL!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 april 2010 - 234

Dit past bij 'Schilderij oorlogsslachtoffer geveild'