Broedende raven in Oostvaardersplassen

Eerste broedpoging van de raaf in natuurgebied

Nieuws door

archief oud artikel 14 april 2010 Natuur Een bijzondere stelletje heeft een nest gebouwd in natuurgebied Oostvaardersplassen. Reikhalzend keek Staatsbosbeheer uit naar hun komst en nu zijn ze er dan eindelijk. De raaf broedt voor het eerst in het natuurgebied.

Heldhaftig verjoeg een raaf een zeearend, die veel groter is dan de vogel zelf. Ecoloog Ruben Smit , die de strijd aanschouwde, vermoedde meer dan overmoedige bravoure. Hij vertelt: "Ik zag hoe een raaf heel actief een zeearend verjoeg, terwijl een zeearend natuurlijk veel groter is dan een raaf. Dat deed mij vermoeden dat de raaf in de buurt aan het broeden is en met het verjagen van de zeearend een nest aan het beschermen was." Hij sloeg de spijker op zijn kop en vond een nest.

Zeldzaam

Rond het jaar 1900 was de raaf zeldzaam in Nederland. Door bijgeloof dacht men dat de vogel ongeluk bracht en schoot veel soortgenoten af. Met vogels uit Duitsland werd in 1969 geprobeerd de populatie op te krikken. Deze poging slaagde en sinds 1976 broeden er vooral raven op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. In Nederland zijn ongeveer 90 broedparen, maar het blijft een kwetsbare soort.

Verrassing

Dat de raaf nu ook in de Oostvaardersplassen neerstrijkt is voor Staatsbosbeheer geen verrassing. Boswachter Hans Breeveld: "De raaf is een vogel die we al jarenlang regelmatig in het gebied zien, maar van broeden kwam het steeds maar niet. Het is leuk dat nu naast de zeearend, ook de raaf broedvogel is."

Ontdek de Nederlandse natuurgebieden op DagjeWeg.NL!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-04-14 12:22:26 - 475

Dit past bij 'Broedende raven in Oostvaardersplassen'