Hollandse Waterlinie opent haar deuren

Hollandse Waterlinie |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Vleermuizen vliegen uit, toeristen vliegen in

19 april 2010 Geschiedenis Dit weekend ontwaakte iedereen uit zijn winterslaap. Het zonnetje scheen fel en iedereen trok eropuit. Ook alle forten, kastelen en vestingsteden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie openden haar deuren.

De opening ging gepaard met allerlei leuke activiteiten. In Naarden werden kanonnen afgeschoten, op Forteiland Pampus werd een blacklight speurtocht gehouden en op Fort Altena was een wijnproeverij.

De donkere en vochtige ruimten van de forten zijn perfecte winterslaapplekken voor vleermuizen. Sinds oktober waren dit dan ook de vaste bewakers van de linie. Vanaf half april worden ze wakker en vliegen ze uit. Toeristen worden niet meer gestoord tijden hun ontdekkingstocht en daarom was het dit weekend tijd voor de feestelijke opening!

Toeristische attracties

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was vroeger een belangrijke verdedigingslinie. De forten lagen als een beschermende krans rondom de grote steden, 85 kilometer lang en 3 tot 5 kilometer breed. Met 46 forten strekte de linie zich uit van het eiland Pampus in de Zuiderzee tot aan de Biesbosch. Toen de forten gebouwd werden moesten ze niet te veel opvallen om te voorkomen dat de vijand ze van verre zag liggen. Nu zijn de forten toeristische attracties, waar de geschiedenis centraal staat.

Lees nog meer nieuws over forten op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-04-19 10:10:16 - 205