1

Poppen met blauw bloed

Verzameling van koningin Juliana te zien op Paleis Het Loo

Paleis Het Loo Redactioneel door

archief oud artikel 20 april 2010 Cultuur Apeldoorn, Gelderland Kleine poppenmoedertjes kunnen alleen maar dromen van kasten vol poppenkinderen. Ooit was Koningin Juliana één van hen, een wel heel gezegende poppenmoeder. Zij kreeg tijdens haar lange leven zeshonderd poppen uit handen van het Nederlandse volk. Maak kennis met liefdevol gekoesterde poppen in Paleis Het Loo.

Parmantig gekleed in Nederlandse streekdrachten of in andere traditionele kleding blikken levenloze poppenogen naar bezoekers in Paleis Het Loo. Een verzameling van maar liefst 600 poppen pronken tot en met 1 augustus in het paleis. Koningin Juliana verzamelde de poppen, die zij uit handen van het Nederlandse volk kreeg. Sommige poppen waren al eerder voor publiek te zien, altijd voor een goed doel. Nu is de verzameling voor het eerst in alle koninklijke glorie te bewonderen, dankzij de medewerking van Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau in Den Haag.

Defilé

Het jaarlijks verjaardagsdefilé en het speciale bejaardendefilé waren een groot feest voor Juliana. Waar eerst de bloemen het toneel domineerden, maakten al gauw de eerste poppen hun intrede op Paleis Het Loo. Vaak liefdevol door de schenker aangekleed vond het poppenkind een weg naar een koninklijk bestaan. Het was algemeen bekend dat koningin Juliana in de loop van de jaren een flinke verzameling had opgebouwd. Daardoor kregen veel mensen er plezier in om aan deze verzameling bij te dragen. 

Pop van de padvinderij in Turijn Pop van de padvinderij van Turijn, 1949. Foto: Paleis Het Loo

Kleding

Ook in het buitenland kreeg Juliana veel poppen, gekleed in de plaatselijke kleding. In de tentoonstelling zijn poppen te zien uit de voormalige koloniën en een groep poppen gekleed in uniform of beroepskleding. Ook leden van de koninklijke familie zijn vertegenwoordigd in de verzameling. Wie geen genoeg kan krijgen van deze poppen doet er goed aan om op 3 of 4 juli nog eens terug te komen op het Poppenfestival! Een beurs met allerlei poppen, beren, poppenhuizen en miniaturen.

Paleis Het Loo

Prachtig ingerichte vertrekken met koninklijke meubels van koning-stadhouder Willem III en Mary II sieren Paleis het Loo. Sinds 1984 is het paleis geopend voor publiek. In de koetshuizen staan verschillende rijtuigen en de tuinen van Paleis het Loo zijn een lust voor het oog van de bezoekers. Binnen een strakke tuinaanleg spuiten fonteinen en bloeien de mooiste bloemen en planten. Sinds kort krijgen bezoekers een bijzondere rondleiding langs de koninklijke hotspots met de Royal Tour.

'In de Koninklijke Poppenkraam',
Paleis Het Loo
27 maart tot en met 1 augustus 2010

Toegangsprijs: €10,- voor volwassenen en €3,- voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-13 17:23:06 · Gepubliceerd: 20 april 2010 - 755