Boeren en buitenlui voor sterk platteland

Versnipperde belangenbehartiging laat één stem horen

Natuurlijk Platteland Nederland Nieuws door

archief oud artikel 20 april 2010 Natuur Veenendaal, Utrecht Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn bekend om de mooie gebieden die ze beheren. Maar overschat hen niet: veel mooie gebieden zijn in handen van particulieren en boeren. De tijd is nu gekomen dat deze 'kleine' eigenaren met één mond gaan spreken.

Vanaf volgend jaar wil de nieuwe natuurorganisatie meepraten over hoe Nederland eruit moet zien. Het is natuurlijk verstandig als ook de boeren en andere mensen met veel grond hun ervaringen en belangen op tafel leggen. Het lijkt de bedoeling de agrarische macht hiermee te versterken.

De organisatie zonder naam geeft stem aan de kleinere grondeigenaar. Alles bij elkaar bezitten deze 10.000 grondeigenaren zo'n 300.000 hectare. Gemiddeld zo'n 30 hectare, dat zijn stukjes grond van 300 meter bij 1 kilometer. Begrijpelijk dat deze 'particulieren' zich bundelen om ook met een stevige vuist op tafel te kunnen slaan.

De oprichters van deze organisatie zonder naam zijn de Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied (SBNL) en Natuurlijk Platteland Nederland (NPN). Deze stichtingen bestaan op hun beurt weer, respectievelijk, uit zo'n 100 lokale natuurverenigingen en zo'n 3.500 donateurs en vrijwilligers.

DagjeWeg.NL heeft geen belangenbehartiger nodig. Zij bezocht al meerdere malen het platteland: gaat u mee? Bezoek ook de vele nationale parken die Nederland rijk is! En vergeet niet een nachtje bij de boer te slapen!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-04-20 17:36:51 - 238