door

Stap 's op de fiets

Maak een mooie fietstocht in de omgeving van Ede

12 mei 2011 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Natuur Nog een beetje bibberend stappen we op de fiets en uit de cocon van het vertrouwde Ede. Al fietsend ontdekken we vandaag de heide, de bossen en al het moois wat dit Gelderse landschap biedt. Al belooft het geen mooi weer, ook tussen de buien door is fietsen heerlijk!

Het kaartje van de fietsroute De fietsroute. Fietseropuit.nl
Het is nog wat fris op deze lentemorgen, maar na een poosje fietsen door het centrum van Ede zijn de spieren flink opgewarmd. Echte fietsfanaten draaien hun hand niet om voor een fietstochtje van pakweg 40 kilometer, maar voor de noodzakelijke fietser is dit vooruitzicht bijna adembenemend. Het begin van een fietsroute is simpel. Haal een kaartje met de knooppunten van de ANWB bij de plaatselijke VVV en stippel zelf een route uit. In de omgeving van Ede is de natuur prachtig en afwisselend. Bovendien zijn de routes duidelijk aangegeven, dus verdwalen is bijna onmogelijk!

Landgoed Kernhem

Wij kozen voor de landgoederenroute van Fietseropuit.nl en beginnen in Ede. Aan de rand van het dorp vinden we Landgoed Kernhem. Huis Kernhem is in 1803 gebouwd op de fundamenten van de gelijknamige burcht. Dit was een versterking langs de grenzen met het Sticht Utrecht. Huis Kernhem is nu het toneel van kunstexposities, muziekvoorstellingen en huwelijksvoltrekkingen. We rukken ons los van Ede en zetten koers richting Lunteren. Fruitbomen, zwaar van bloesem, stralen ons tegemoet op de Doesburger Molenweg. De bijbehorende molen torent al snel boven al het ontluikende groen uit, en het eerste rustmomentje breekt aan. De Doesburger Molen is op zaterdag open voor bezoekers; met goed weer malen vrijwilligers. De bloesem dwarrelt rond onze hoofden en we voelen alle spanning wegglijden.

Landgoed Kernhem met Huis Kernhem en de Doesburger Molen Huis Kernhem en de Doesburger molen.

We fietsen verder over compleet uitgestorven landweggetjes en slingerende bospaadjes. Voor even voelen we ons ver van de bewoonde wereld. Uitgestrekte akkers, waar de aardappelplanten al boven de zwarte grond uitpiepen, lachen ons toe, terwijl de zon steeds krachtiger schijnt. In Lunteren passeren we volgens de routebeschrijving het middelpunt van Nederland. Om dit punt te zien moeten we iets afwijken van de route. Verder gaat de tocht, langs de Celtic Fields, sporen van middeleeuwse akkerbouw en dan rijden we het Wekeromse Zand in. Fiets bij één van de ingangen eens naar binnen: een bijzonder zandverstuivingsgebied met kleine vennetjes ontvouwt zich. Niet overal mogen fietsers komen, om beschadiging van de zandverstuiving te voorkomen, dus maak liever een wandeling. Kies bijvoorbeeld voor een wandeling van het Geldersch Landschap.

Bloesem, weilanden en het Wekeromse ZandBloesem, weilanden en het Wekeromse Zand.

Heide

De fietsroute leidt een heel stuk over de Edese hei, maar onderweg komen we een flink obstakel tegen. Een kudde echte Veluwse heideschapen! Deze beschermde schapensoort heeft de hele heide tot zijn beschikking. Een prachtige woonomgeving, dat zeker. Schaapherder Aart van den Brandhof is de Edese Heide nog lang niet zat. "Ik werk al 23 jaar als schaapherder, het zit bij ons in de familie. Mijn opa had schapen, mijn vader was schaapherder en mijn broer ook." Iedere dag loopt de schaapherder minimaal vier uur over de prachtige heide. Nu het mooi weer is heeft hij veel aanspraak van mensen. Maar in de winter dan? "Nee, ik verveel me niet hoor. Soms neem ik iets te lezen mee en ik maak houtsnijwerk. Mooie stokken met schapenkoppen erop", vertelt van den Brandhof. Bezoekers mogen in de schaapskooi kijken. Dat is extra leuk tijdens het voorjaar, wanneer de lammetjes geboren worden. Meer informatie over de omgeving? Bezoek dan het Natuurcentrum Veluwe.

Op de Edese HeideOp de Edese Hei.

Ede

Door de bossen en langs Bennekom komen we langzaam weer in de buurt van Ede. De paden van deze route zijn over het algemeen goed begaanbaar. Zo nu en dan een uitdagend stukje los zand en een redelijke klim omhoog. Daarna zoeven we des te harder weer naar beneden en is de klim snel weer vergeten. Tussen Bennekom en Ede komen we Kasteel Hoekelum tegen. Dit prachtige gebouw stamt uit 1352 en is in beheer van het Geldersch Landschap. Dat het een gewilde trouwlocatie is, is te zien aan de paardenkoets met bruidspaar dat net arriveert. Ondertussen verlangen we naar een fietsloos bestaan en rijden snel door naar Ede. De laatste stop is de Keetmolen. Deze molen uit 1858 dankt zijn naam aan een keet, die tijdens de bouw van het spoor Arnhem-Ede naast de molen stond.

Kasteel Hoekelum en de KeetmolenKasteel Hoekelum en de Keetmolen

Fietsroute

Onderweg verbaasden we ons over de rijke historie van het gebied. Oude molens, kastelen en landgoederen, bij elk knooppunt weer een verrassing. En fietsen is heerlijk, met mooi weer natuurlijk! In totaal duurde de tocht 4,5 uur inclusief korte stops. Tip: Trek een dag uit voor de fietstocht om optimaal te genieten van de natuur.

Meer inspiratie opdoen voor een dagje op de Veluwe? Lees dan de reportage over het Nationaal Park Hoge Veluwe.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:40:50 · Gepubliceerd: 12 mei 2011 - 3583