1

Gedenken in het theater

Theatervoorstellingen als vervolg op Nationale Dodenherdenking op de Dam

Bethaniënklooster Redactioneel door

archief oud artikel 4 mei 2010 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Wat maakt de Nationale Dodenherdenking persoonlijk? Voor de jongere generaties is het meer een traditie, iets wat ieder jaar weer terugkeert. Filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen namen daarom het initiatief voor Theater Na de Dam. Acht voorstellingen brengen elk een ander aspect van het oorlogsverleden aan de orde, van liefdesrelatie tot heldendaad.

Het leggen van de kransen, de twee minuten stilte. Is het meer dan alleen traditie? Nu de oorlog steeds verder weg is, lijkt het karakter van de herdenking zo algemeen. Maar wat is het belang van herdenken? Het is belangrijk dat de Nederlander weer stil staat bij de slachtoffers van de oorlog, vinden de initiatiefnemers van Theater Na de Dam vinden, en daarbij ook kijkt naar het hier en nu. Daarom is er nu een programma ná de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, in de buurt van de Dam. In acht verschillende theatervoorstellingen staan de makers stil bij het verleden.

Meer theater op DagjeWeg.NL.

Verboden liefde

Theater De Brakke Grond is het toneel van mugmetdegoudentand, een toneelgroep. Zij brengen Hannah & Martin, een theaterstuk over de geheime liefdesrelatie tussen de Joodse filosofe Hannah Arendt en de nationaal-socialist en filosoof Martin Heidegger. In het Bethaniënklooster speelt Valentijn Dhaenens zijn voorstelling 'DegrotemonD'. Hierin brengt hij een ode aan 2500 jaar redevoeren.

Heldendaad

Voor de Tweede Wereldoorlog was het jazzduo Johnny & Jones bekend met een aantal liedjes, waarmee het regelmatig optrad voor de VARA. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het duo vanwege de Joodse afkomst in concentratiekampen gevangen. De muzikanten stierven uiteindelijk van uitputting. In het Comedytheater worden hun liedjes ten gehore gebracht.

Johnny & Jones


Een herdenking is niet compleet zonder een verhaal van een held uit het verzet. Helmert Woudenberg brengt het verhaal van de Nederlandse verzetsheldin Hannie Schaft in de Engelenbak.

Bezonken Rood

Twee voorstellingen domineren theater Frascati. Het gaat om Bezonken rood naar het veelbesproken boek van Jeroen Brouwers en Lieg ik soms? van theatermaker Laura van Dolron. Bezonken Rood gaat over de kleuterjaren van Brouwers, die hij in een jappenkamp doorbracht. Zoals ieder jaar draagt de kleine toneelformatie Barbaren & Co theaterteksten voor in Perdu. In het intieme Parooltheater neemt Vivien Broekman iedereen mee in haar leven met de voorstelling Huilen Zonder Geluid. Ook haar Joodse familieleden komen hier voorbij.

Late night

Na de voorstellingen begint om 23:00 uur in de Expozaal van Theater De Brakke Grond de late night show. Edith Leerkes zingt een gedicht van dichteres en schrijfster Judith Herzberg. Stand-up comedian Jan Jaap van der Wal vertelt wat herdenken voor hem is; oud-burgemeester Job Cohen draagt een gedicht voor. Daarna gaan gasten het gesprek aan over herdenken, onder leiding van Chris Keulemans.

Toegangsprijzen
  • Voorstellingen: € 10,-. Voor studenten, CJP en <18: € 5,-.
  • Late night’ programma: € 5,-. Voor studenten, CJP en <18 jaar: € 2,50.
Kaarten zijn te koop bij de betreffende theaters of via de website van Theater Na de Dam.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 mei 2010 - 222