1

Boijmans showt valse Vermeers

Meestervervalser Van Meegeren krijgt eigen tentoonstelling

Museum Boijmans Van Beuningen Nieuws door

archief oud artikel 11 mei 2010 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Rembrandt, Van Gogh en Picasso: de grootste schilders verdienen een plaatsje in een museum. En vervalsers moeten met harde hand worden aangepakt. Toch? Museum Boijmans Van Beuningen vindt van niet en bewijst vanaf morgen eer aan meestervervalser Han van Meegeren.

Van Meegeren bezat een groot talent, maar had niet de beroemde naam. Zo kreeg hij het voor elkaar om in 1937 het schilderij 'De Emmaüsgangers' te verkopen aan Museum Boijmans van Beuningen onder de naam van Johannes Vermeer. Het schilderij hangt nog steeds in het museum, maar nu onder de naam van Van Meegeren zelf. De tentoonstelling De valse Vermeers van Van Meegeren toont tot 22 augustus 2010 de techniek van Van Meegeren, zijn vervalsingen en zijn ontmaskering.

Tegelijkertijd met De valse Vermeers van Van Meegeren presenteert Mauritshuis Den Haag De jonge Vermeer. Tegen inlevering van een Boijmans entreekaart geeft het Mauritshuis Den Haag 1,50 euro korting op de reguliere toegangsprijs van 12,00 euro. Met een Mauritshuis entreekaart geeft het Museum Boijmans Van Beuningen 2,50 euro korting bij op de reguliere toegangsprijs van 10,00 euro.

Kunsthistorici dachten dat er nog onontdekte schilderijen van Vermeer uit zijn Italiaanse periode moesten bestaan. Van Meegeren knoopte dit goed in zijn oren en ging aan de slag. Zo ontstond er een schilderij waarnaar de kunstkenners op zoek waren. Zo had hij bewezen dat de kunstwereld goedgelovig was.

Trucje

In het programma Goedemorgen Nederland vertelt conservator van Museum Boijmans Van Beuningen, Friso Lammertse, over de trucjes van Van Meegeren. "Zijn vervalsingen moesten natuurlijk eeuwenoud lijken. Nadat hij het schilderij had voorzien van een speciale laag, stopte hij het schilderij in de oven. Door de hitte werd het schilderij keihard. Zo kon alcohol het schilderij niet meer aantasten, wat bij een nieuw schilderij wel het geval zou zijn", vertelt Lammertse.

De valse Vermeers van Van Meegeren

Meer nieuws over Boijmans van Beuningen Nog meer valse kunst? Bezoek dan Museums Vledder in Vledder (Drenthe).

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 mei 2010 - 336