1

Schoenen van farao in Allard Pierson Museum

Bekijk het schoeisel van Toetanchamon

Allard Pierson Museum Nieuws door

archief oud artikel 12 mei 2010 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Wat voor schoenen had de farao Toetanchamon aan? Bekijk het in het Allard Pierson Museum in Amsterdam!

Voor het eerst is het gereconstrueerde schoeisel van de bekende farao in Nederland te zien. Om een goede vergelijking te maken tussen het schoeisel van de farao en andere schoenen, zijn vier andere reconstructies van Egyptische en Romeinse schoenen te zien.

Jonge koning van Egypte

Toetanchamon werd geboren onder de naam Toetanchaton. Men vermoedt dat farao Achnaton zijn vader was. Eén van zijn vrouwen was de moeder van de kroonprins. Farao Achnaton probeerde tijdens zijn regeringsperiode van de Egyptische godsdienst een monotheïstische te maken. Vanzelfsprekend zorgde dat voor woede, niet in de laatste plaats onder de machtige priesters. Toetanchamon bleef na de troonsopvolging – hij was toen nog maar acht of negen jaar oud – met een ontwricht Egypte achter.

Medische problemen

Toetanchamon had veel last van medische problemen. Zo had hij een gespleten gehemelte en een klompvoet. De beroemde farao was nog geen twintig toen hij stierf aan de complicaties omtrent een gebroken been en malaria.

Bekendheid

De farao Toetanchamon was honderd jaar geleden nog niet erg bekend bij het publiek, totdat in 1922 zijn tombe werd ontdekt in de Vallei der Koningen. Howard Carter legde het graf bloot. In de tombe lagen prachtige schatten, waaronder beelden, een stoel en het wereldberoemde masker van Toetanchamon.

Duik in de historie

Wie een duik wil nemen in de geschiedenis van Egypte, kan komen kijken in het Allard Pierson Museum. Een aanrader voor liefhebbers van Toetanchamon en zijn schoeisel: volgende week verschijnt het boek 'Tutankhamun's footwear' van dr. Andre J. Veldmeijer.

De mooiste musea van Nederland zijn te vinden op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 mei 2010 - 374