Stedelijk Museum opent tijdelijk

Definitieve opening Stedelijk Museum eind 2011

Stedelijk Museum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 27 augustus 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Eindelijk is het dan zover: na zes jaar van verbouwen opent het Stedelijk Museum op 28 augustus 2010 een tijdelijk museum, Tijdelijk Stedelijk in het gebouw aan de Paulus Potterstraat.

Het bestaande gedeelte van het Stedelijk Museum is volledig gerestaureerd. De oude stijl van het pand is zo veel mogelijk bewaard gebleven. Nu is het wachten op de voltooiing van het nieuwe gedeelte van het museum.

Het Stedelijk Museum verliet in 2004 haar oorspronkelijke thuis voor een enorme verbouwing. Zo enorm dat het museum wel zes jaar lang dicht moest blijven. Tussendoor vond het museum een thuis in het Post CS-gebouw, maar deze is vanwege een verbouwing vanaf 2008 niet meer beschikbaar.

Gemeente Amsterdam stelt vanaf dit najaar het oorspronkelijke gebouw beschikbaar om het 115-jarige bestaan van het Stedelijk Museum te vieren. Er zijn tot en met de echte heropening van het museum tentoonstellingen te zien van hedendaagse kunst en design. "Voorafgaand aan de grote heropening is dit een fantastische kans om het museum weer open te stellen voor zowel mensen als de kunst", vindt de directeur van het Stedelijk museum, Ann Goldstein.

Nieuwe vleugel

Maar Tijdelijk Stedelijk is weer iets tijdelijks en niks definitiefs. Waarom kost het toch allemaal zoveel tijd? "Het spannendste moment van de nieuwbouw heeft het museum inmiddels achter de rug: het graven van een diepe kelder voor de nieuwe vleugel. Maar het dak daarvan moet nog wel gedicht", aldus het Stedelijk Museum. "In de praktijk zijn er geen plekken te vinden die qua klimaat, voorzieningen én veiligheid geschikt zijn als museum." Het enige gebouw wat daaraan voldoet is het gebouw aan de Paulus Potterstraat. Voordat deze weer helemaal gereed is voor de massale toestroom van bezoekers, is het eerst nog even geduldig wachten. De heropening staat nu gepland voor eind 2011.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 augustus 2010 - 461