1

Humoristisch paaldansen in hartje Amsterdam

Swing jezelf gek in het Baantjermuseumcafé

Amsterdam Excursies Redactioneel door

18 mei 2014 bijgewerkt: 15 februari 2019 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Amsterdam: de stad van prachtige grachtengordels, Carré en natuurlijk de dure PC Hooftstraat. Maar het is ook de stad van Baantjer en de echte Amsterdamse gezelligheid. En die gezelligheid ontdekten tien meiden tijdens een workshop humoristisch paaldansen op een vrijgezellenfeestje.

Waarschijnlijk trekken veel lezers nu hun wenkbrauwen op. Vaak wordt er bij paaldansen gedacht aan vrouwen in veel te klein ondergoed en mannen die hen bewonderend aanstaren. Maar paaldansen is deze ordinaire status voorbij. Het is nu zelfs een officiële sport met bijbehorende wedstrijden. De fitnessvariant van paaldansen heet polefitness en zorgt voor stalen spieren.

Humoristisch paaldansen met Amsterdamse Sjaan.

De groep vrijgezellen pakte het wat luchtiger aan en vandaag ligt de nadruk op humor. Het zonnetje schijnt en de meiden genieten van een drankje op het terras van het Baantjermuseumcafé. "Komen jullie voor de workshop chocolade bonbons maken?", schreeuwt Amsterdamse Joki. "Nee, wij willen paaldansen", schreeuwen ze terug. "Oh, nou mijn zus Sjaan is de paaldanseres, maar die ligt ziek op bed met de Mexicaanse griep. Ik zal kijken wat ik er van kan maken!" Gelukkig blijkt dit later bij de act te horen en staat de paal al opgesteld in de kelder.

Pruiken en zonnebrillen

"Ik snap dat het allemaal een beetje spannend is en daarom is het fijn om je ergens achter te kunnen verschuilen", zegt Joki. Een tas met daarin allerlei rare pruiken wordt opengetrokken. Een grote Afro of toch liever een blond, kort koppie? Een rare zonnebril erbij en de paaldansoutfit is klaar. "Vandaag leren we geen bijzondere trucjes. Kijk naar mij en niemand verwacht dat ik hoog die paal in kom of een mooie zwier kan maken." Joki is een jaar of vijftig en inderdaad niet de strakste meer. "We gaan vandaag op zoek naar onze vrouwelijkheid. We gaan ervoor zorgen dat onze schaamte wegvalt. Ga op zoek naar de paaldanseres in je zelf. Zet een knop om en maak een act!"

Aerobics

Het dansen begint met een klein aerobicslesje. Twee stapjes naar rechts, twee stapjes naar links en en zakken naar beneden. En daarna weer opnieuw. Net zolang totdat de heupen goed los zijn geswingd en iedereen een rondje om de paal durft te maken. "Denk eraan, het is een act. Voor één middag ben je niet degene die je thuis bent. We zijn hier met vrouwen onder elkaar! Ik jureer, dus laat je van je beste kant zien!" Eén voor één schuifelt iedereen naar voren. Een arm de lucht in, wat gezwaai met de benen en af en toe een gewaagde blik. Joki merkt dat iedereen het nog steeds best eng vindt, daarom is een act met z'n tweeën ook helemaal prima. Maar na een drankje, en nog meer wijze lessen van Joki zet iedereen één voor één een prachtig humoristisch paaldansshowtje weg!

Dat paaldansen steeds populairder wordt is wel te zien aan het grote aantal bekende toeristen dat de workshop humoristisch paaldansen bij Amsterdam Excursies volgt. Afgelopen maart deden Kelly Pfaff en de Belgische zangeres Belle Perez deze workshop. Nog een leuk detail: aan paaldansen zit geen maximum leeftijd verbonden. Op deze dag volgde ook een groep van vijftigjarige dames deze workshop. "Een beetje giechelig waren ze wel, maar ze hadden er super veel zin in", vertelt Joki.

Enthousiast geworden? Boek een excursie bij Amsterdam Excursies. Naast humoristisch paaldansen kun je ook kiezen voor een Moordspel, een Lachdag of een Baantjerspeurtocht door de Jordaan.

Laatst gewijzigd: 2019-02-15 17:05:58 · Gepubliceerd: 18 mei 2014 - 2099