1

Geen dagje uit naar het strand?

Olievlek bedreigt Europa op dit moment nog niet

Boek uw weekendje aan het strand bij strandhotels.nl Nieuws door

archief oud artikel 19 mei 2010 Natuur Heeft de olievlek in de Golf van Mexico gevolgen voor zonaanbidders, jutters en strandwandelaars in Nederland? Wetenschappers denken van niet, maar sluiten op dit moment niets uit.

"Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat de olie de kust van Europa bereikt", laat Chris Karman van onderzoeksinstituut IMARES via een e-mail weten. "Stel dat er transport middels de Golfstroom plaatsvind (in plaats van aanlanding van de olie regionaal), dan zouden afbraakprocessen er voor zorgen dat de olie is verdwenen lang voordat deze de Europese kust kan bereiken."

Buitenlandse wetenschappers achten de kans vrij klein. "Ik vermoed dat wij niet direct risico lopen", zegt Dr. Fabrice Collard van het Franse bedrijf Collecte Localisation Satellites. "Ik observeer echter alleen, ik doe geen voorspellingen."

De Nieuw-Zeelandse Bertrand Chapron, hoofd van CERSAT, houdt de boot af: "Of Europa risico loopt? Die vraag wordt momenteel door wetenschappers geanalyseerd."

Toch bestaat er een kans dat de olie de Golf van Mexico verlaat. "Het lijkt dat de olie rond de draaikolk wordt gesleept, maar uiteindelijk zal deze met de stroming vermengd raken en zuidwaarts richting Florida gaan," denkt oceanograaf Nan Walker van de Louisiana State University.

En dan? Richt de oliestroom veel schade aan? Waarschijnlijk niet. De olie is dan namelijk al sterk verdund. "Het zal waarschijnlijk geen grote impact hebben," voorspelt Jane Lubchenco van de National Oceanic and Atmospheric Administration. "Het klinkt enger dan het is."

Een dagje naar de Nederlandse kust zal niet zo snel in de soep lopen. Voorlopig blijft de olievlek buiten de deur.

Nieuws over het strand is te vinden op DagjeWeg.NL! Boek uw weekendje aan het strand bij strandhotels.nl.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 mei 2010 - 331