1

Zesde zeearendjong in Oostvaardersplassen

Zeearend vestigt zich in Nederland

Vliegende deuren boven Oostvaardersplassen Nieuws door

archief oud artikel 25 mei 2010 Natuur Het gaat goed met de zeearend! Voor het vijfde opeenvolgende jaar is een zeearendjong uit het ei gekropen in de Oostvaardersplassen. Inmiddels is het jong geringd en uitgebreid onderzocht door boswachters van Staatsbosbeheer.

De jonge vogel weegt vier kilo en is in goede gezondheid. Om meer informatie te krijgen over de verspreiding, vestiging en leeftijd van de zeearend kreeg het zeearendjong gisteren een ring. Voor de boswachters van Staatsbosbeheer was het ringen een hele uitdaging.

Midden in het moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen in een stevig nest van ruim twee meter diep. Daar zit de zeearend verborgen. Met een kano bereikten de boswachters het nest en met behulp van een ladder klom één van hen in de boom. Met het jong nam hij ook restafval van de aangevoerde prooien mee. Dit waren resten van baars, grauwe gans, meerkoet en een poot van een ree. Door deze vondsten krijgen de boswachters meer inzicht in het eetpatroon van de zeearend.

Het jong heeft nu een zilverkleurige ring om de linkerpoot en een oranje om de rechterpoot. Vogelaars lezen de ring en geven de waarnemingen door, zodat Staatsbosbeheer deze bijzondere vogel niet uit het oog verliest.

Bekijk de reportage van Het Jeugdjournaal

Dat het goed gaat met de zeearend in Nederland is duidelijk. Staatsbosbeheer schat het aantal paren in ons land op tien. In 2006 kwam het eerste zeearendjong in de Oostvaardersplassen ter wereld.

Geniet ook van de prachtige natuur.Ga een dagje naar de Oostvaardersplassen!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 mei 2010 - 979